Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.03.2011. 17:00

Termodinamika

ULTRaMo motor smanjuje potrošnju goriva za 50%

Novi motor udvostručuje efikasnost i smanjuje štetne emisije CO2.

Revolucionarni ULTRaMo motor

ULTRaMo, novi motor koji razvija istoimena britanska kompanija, trebao bi udvostručiti iskoristivost motora s unutrašnjim sagorijevanjem, te istovremeno za pola smanjiti potrošnju goriva i emisiju CO2, tvrde njegovi proizvođači. Ako vam se ova izjava čini pomalo senzacionalistički i podsjeća na marketinške kampanje koje iza blistavih slogana skrivaju mnoge nedostatke, možda vas razuvjeri podatak kako je ovih dana britanska agencija SEEDA (South East England Development Agency), odlučila nagraditi ovaj projekt novčanim iznosom od 88.000 funti (766.000 kuna), dok na listi potencijalnih investitora već čeka 17 kompanija, koje su spremne uložiti velika sredstva u njegov razvoj. Mada su tehnološki detalji iz razumljivih razloga nedostupni javnosti, u osnovi ULTRaMo motor koristi termodinamički ciklus koji s velikom efikasnošću pretvara datu količinu termalne energije u rad. Njihov koncept fokusiran je na dva najveća gubitka energije koji se pojavljuju kod klasičnih motora, 40% gubitka kod vrućine u sustavu ispušnih plinova, te 30% energije koja se gubi kroz sustav rashlađivanja. Zbog toga svi današnji motori iskoriste samo 30% energije koja se može usmjeriti u korisni rad.

ULTRaMo reducira temperaturu ispuha s prosječnih 577-977 stupnjeva celizijusa na samo 27-77 C, te smanjuje gubitak topline u rashladnom sustavu s 30% na samo 5%. Pored toga što je u mogućnosti pretvoriti dvostruko više energije u korisnu snagu, obzirom na manje gubitke energije koja odlazi izvan motora, to mu omogućava drastično smanjenje emisije ugljičnog dioksida koji odlazi u atmosferu, čime spada u takozvanu "zelenu" energiju, što mu je također pomoglo u osvajanju nagrade SEEDA-e.

Mada je još rano govoriti o tome kada bi se ovi motori mogli naći u komercijalnoj upotrebi, jer kompanija tek treba napraviti prvi radni prototip, ovo nam djeluje vrlo obećavajuće. Vjerujemo kako ne postoji nitko tko ne bi volio voziti automobil koji troši duplo manje goriva i dvostruko je manje štetan za okoliš, pa bi ULTRaMo tehnologija mogla pretstavljati odličnu međufazu tijekom razvijanja tehnologije koja će nam omogućiti da jednog dana koristimo isključivo obnovljive izvore energije.

Možda niste znali

BENZINSKI MOTOR

Nicolaus-August-Otto

Nicholaus August Otto (1832.-1891.), njemački izumitelj

1876. godine Nicolaus August Otto ostvario je proces u motorima s unutarnjim izgaranjem kojeg danas nazivamo Otto proces, koji je odredio današnje procese u benzinskim motorima. Kod ovog procesa je značajno da se goriva smjesa tada stvarala izvan cilindra, pri temperaturama koje su slične temperaturi okoline. Pri tome se za proces upotrebljavaju plinovita ili lako hlapljiva goriva, najčešće benzin.

engine_otto

Prvi benzinski Otto motor

Danas je moguće i stvaranje smjese u rasplinjaču, goriva smjesa se ubacuje u cilindar pri atmosferskom tlaku (ili blizu atmosferskog tlaka), komprimira u njemu i zatim pali. Kako je u cilindru smjesa goriva i zraka, omjer kompresije ne smije biti preveliki da se ne bi dogodilo samozapaljenje smjese. Samozapaljenje kod Otto procesa se mora izbjeći, a paljenje se vrši pomoću iskre koju baca svjećica u točno određenom trenutku. Omjer kompresije stoga ne smije biti velik, već je razmjerno nizak i kreće se od 6:1 do 10:1, u posebnim slučajevima do 15:1 (kod posebnih izvedbi na plin).

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam