Nalazite se
  • Pop Tech
  • Najnapredniji zaslon u kacigi F35 borbenog aviona
Članak
Objavljeno: 16.06.2024. 14:47

Collins Aerospace 

Najnapredniji zaslon u kacigi F35  borbenog aviona

Collins Aerospace prodaje Genesis III HMDS zaslon za kacigu pilota F-35 Gen III lovca po cijeni od 400.000 dolara po komadu.

Najnapredniji zaslon u kacigi F35  borbenog aviona

Lockheed Martinov F-35 Lightning II je najskuplji i najsposobniji borbeni zrakoplov ikada proizveden i jedan će vas koštati čak 109 milijuna dolara, plus 6,6 milijuna dolara godišnjih operativnih troškova.

Američka tvrtka iz Sjeverne Karoline Collins Aerospace za taj je superzrakoplov proizvela najnapredniji zaslon koji se montira na kacigu (HDMS) i već je isporučila 3000 komada.

Genesis III HMDS zaslon sadrži korisničko sučelje sljedeće generacije koje služi kao pilotov primarni zaslonski sustav, pružajući mu intuitivan pristup vitalnim letačkim, taktičkim i senzorskim informacijama danju ili noću.

ca

Gen 3 HMDS služi kao pilotov primarni zaslon, kao i sustav kontrole oružja. F-35 Lightning II ima 6 kamera montiranih na vanjskoj strani zrakoplova usmjerenih u svim smjerovima, a vizir na Gen 3 HMDS prikazuje spojeni skup svih ovih prikaza kamera, omogućujući pilotu potpuno neometan pogled u punih 360 stupnjeva, jednostavnim okretanjem glave. Ako pogledate dolje gdje vam je upravljačka palica, vidjet ćete kroz sebe i avion, sve do zemlje.

ca4

Pored toga, HMDS pruža kontinuirani prikaz informacija o letu i podataka senzora, pretvarajući sve u korisnu proširenu stvarnost (AR), a piloti mogu označavati i pratiti prijateljske ili neprijateljske zračne i kopnene jedinice jednostavnim gledanjem u njih pomoću sustava za ciljanje.

Nadalje, Gen 3 HMDS ima ugrađen noćni vid s vidnim poljem od 30 do 40 stupnjeva i 100% preklapanjem, čime se eliminira potreba za zasebnim naočalama za noćno gledanje. Infracrvene kamere na trupu omogućuju pilotu da vidi i u potpunom mraku.

ca3

Svaka Gen 3 HMDS pjenasta podstava za kacigu je posebno dizajnirana i laserski izrezana za pojedinog korisnika.

Pilotova udaljenost zjenica precizno se mjeri kako bi se osiguralo da se na viziru vidi samo jedna slika, a također se mjeri udaljenost od oka do vizira kako bi sve ostalo u savršenom fokusu. Svakih 120 dana kaciga se podvrgava provjeri prilagodljivosti kako bi se osiguralo da ispravno funkcionira.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Collins Aerospace
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->