Nalazite se
  • Pop Tech
  • Na appleovim uređajima uskoro sunčeve ćelije?
Članak
Objavljeno: 06.09.2011. 12:48

Apple 

Na appleovim uređajima uskoro sunčeve ćelije?

Apple je patentom zaštitio nekoliko svojih rješenja koja bi u budućnosti mogla napajati iPhoneove i iPadove sunčevom energijom.

Na appleovim uređajima uskoro sunčeve ćelije?

Apple je nedavno patentom zaštitio konvereter voltaže s kontrolerom koji može napajati uređaje sunčevom energijom.

Većim dijelom ovo se rješenje fokusira na algoritme i uređaje koji mogu omogućiti monitoriranje i upravljanje punjenja mobilnih uređaja na najoptimalniji način, korištenjem ugrađenih sunčevih ćelija i/ili izdvojenog izvora napajanja na sunčevi pogon.

Ova dva najnovija patenta pridružila su se njihovim sličnim patentima od prije, pa sad Apple ukupno ima 5 različitih patenata koji su fokusirani na problematiku napajanja sunčevom energijom.

Svi ovi patenti bi svoju primjenu mogli naći u punjenju njihovih mobilnih uređaja na mjestima gdje električna struja nije dostupna, kao i za povećanje kapaciteta klasičnih baterija.

 efikasnost sunčeve energije je direktno vezana uz efikasnost potrošnje samih uređaja 

Opremanje mobilnih uređaja sunčevim ćelijama nije neka nova stvar, no predstavlja veliki izazov za sve inženjere, jer na putu realizacije takvih projekata stoji nekoliko ozbiljnih prepreka.

Prije svega problemi se očituju u cijeni sunčevih ćelija, te maloj količini sunčeve energije koju mogu generirati. Na primjer, postojeći punjači za iPhone koji imaju mogućnost punjenja sunčevom energijom, zapravo koriste dodatnu lithium-ionsku bateriju, a ugrađena ploča sa sunčevim ćelijama proizvodi zanemarivo malo struje, pa bi se prije moglo reći da se radi o kozmetičkoj i psihološkoj opciji, nego stvarno korisnoj karakteristici.

Jedna od glavnih predispozicija za smisao korištenja punjača na sunčevu energiju leži u novim tehnologijama samih uređaja, koji u posljednjih nekoliko godina pokazuju sve manju glad za strujom, pa je efikasnost sunčeve energije direktno vezana uz efikasnost njihove potrošnje.

Nedavno je Samsung izdao netbook s napajanjem na sunčevu energiju, koji može raditi 15 sati, a namijenjen je prije svega tržištu u Keniji, no kasnije će se prodavati i na drugim tržištima poput Rusije i SAD-a.

Ukoliko bi Apple u skoroj budućnosti odlučio isporučiti na tržište uređaj na sunčevu energiju, za očekivati je kako bi se cijene te tehnologije mogle drastično smanjiti, obzirom na količine uređaja koje isporučuje (prognoza prodaje iPhoneova za četvrti kvartal ove godine je 30 milijuna).

Glavni dobavljač Applea, Foxconn, prema nekim glasinama već istražuje mogućnost proizvodnje uređaja na sunčevu energiju u svojim tvornicama, stoga bi se moglo desiti da ova tehnologija u appleovim uređajima zaživi puno prije nego što se misli.

Brojni analitičari tržišta, poput Nata Bullarda, analitičara tvrtke Bloomberg New Energy Finance, navode kako je Apple u stanju sam pokrenuti čitavu industriju koja bi koristila tehnologiju napajanja mobilnih uređaja na sunčevu energiju, no pitanje je hoće li moći pokrenuti novu revoluciju bez Stevea Jobsa, koji je oduvijek bio glavni motor pokretač u razvoju revolucionarnih tehnoloških rješenja koja već godinama diktira Apple. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam