Nalazite se
  • Pop Tech
  • Kupite najmanji atomski sat na svijetu
Članak
Objavljeno: 03.05.2011. 13:30

Točno vrijeme 

Kupite najmanji atomski sat na svijetu

Novi atomski sat preciznosti do jednog milijuntog  dijela sekunde stotinu je puta manji od svog prethodnika.

Kupite najmanji atomski sat na svijetu

Ukoliko kojim slučajem posjedujete 1.500 američkih dolara viška (7.436 kn), možete si priuštiti ultra precizni i ultra mali atomski sat. CSAC (Chip Scale Atomic Clock), kako se ovaj sat zove, razvijan je u znanstvenim laboratorijima američke vojne agencije DARPA, a čak je stotinu puta manji od svojih prethodnika i troši 100 puta manje energije. Za napajanje mu je dovoljno samo 100 milivata struje, a veličina mu iznosi oko 3,8x3,8x1,3 cm.

Sat mjeri protok vremena točnošću od milijuntog dijela sekunde izračunavanjem  frekvencije elektromagnetskih valova, koji se emitiraju atomima cezija, a isti se nalaze u kontejneru veličine zrna riže, gdje ih „gađa“ posebni VCSEL laser (vertical-cavity surface-emitting laser).

 sat će koristiti za podzemna i podvodna istraživanja, ali će naći primjenu i u vojnim sustavima 

Zahvaljujući ovoj tehnologiji CSAC sat će funkcionirati i na mjestima gdje su blokirani GPS signali, što mu omogućava rad duboko pod zemljom, kao i pod vodom.

Nakon 10 godina razvoja CSAC je pušten na otvoreno tržište, tako da ga svatko može kupiti preko njihove web stranice.

Naravno, postavlja se pitanje kome će ovaj sat koristiti, jer ne izgleda kao nešto što bismo mogli nazvati statusnim simbolom poput Rolexa, no proizvođači navode kako bi mogao biti jako koristan za podvodne senzore pri seizmičkim istraživanjima, ili istraživanjima plina i nafte, kao i za razne vojne sustave poput „ometača“ telefonskih signala, GPS prijemnika, pa čak i za vozila bez ljudske posade (UAV-ove). 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->