Nalazite se
  • Pop Tech
  • Optika od 100 terabita u sekundi
Članak
Objavljeno: 01.05.2011. 15:57

Optički kablovi 

Optika od 100 terabita u sekundi

Gotovo istovremeno pojavila su se dva različita rješenja koja prijenos podataka optičkim kablovima ubacuju u "svemirsku brzinu".

Optika od 100 terabita u sekundi

Možete li uopće zamisliti što znači prijenos podataka brzinom od 100 terabita u sekundi? Ta brzina omogućuje vam da u jednoj sekundi downloadate dovoljno podataka za tri mjeseca gledanja HD filmova.

Posebno je zanimljivo što su dva znanstvena tima koji su ovih dana objavili probijanje ove nevjerojatne granice razvili dvije potpuno različite tehnologije.

Rješenje koje je ponudila kompanija NEC temelji se na sustavu koji pulseve 370 različitih lasera pretvara u jedan puls, što im je omogućilo prijenos podataka od 101,7 terabita u sekundi na udaljenost veću od 160 km. Mijenjanjem amplituda i polariteta svaki laser emitirao je drugu frekvenciju svjetla infracrvenog spektra i mada je svih 370 pulseva bilo "upakirano" u jedan puls, svaki je sadržavao svoj vlastiti paket podataka koji je na drugom kraju uspješno "raspakiran".

 brzina kojom u jednoj sekundi možete downloadati filmove HD kvalitete za 3 mjeseca gledanja 

Drugi pristup koji je razvio Nacionalni institut za informacijske i komunikacijske tehnologije u Japanu postigao je još veću brzinu. Standardni optički kabel sadržava samo jednu jezgru koja prenosi svjetlo, pa su japanski znanstvenici korištenjem čiste logike zaključili kako bi 7 jezgri moglo napraviti bolji posao. Njihov 7-jezgreni kabel tako im je omogućio prijenos podataka od 109 terabita u sekundi, odnosno 15,6 terabita po jednoj jezgri.

Na žalost ne možemo očekivati kako će ove tehnologije omogućiti takve nevjerojatne mogućnosti prijenosa podataka do našeg računala u kući. Prije svega, niti jedan od ova dva sustava se ne može jednostavno integrirati u postojeće mrežne infrastrukture, a pored toga još ne postoji komercijalna potreba za takve kapacitete, jer nadmašuju sve zahtjeve za današnjim prijenosom podataka. No, činjenica je kako se promet podataka stalno povećava za nekih 50% godišnje, ponajviše zahvaljujući HD televiziji i filmovima, stoga je važno znati kako postoje rezerve za budućnost.

Pretpostavlja se kako će ova tehnologija u početku zaživjeti na nekim "serverskim farmama" poput Amazona, gdje se barata takvim količinama podataka, čiji prijenos traži utra brze konekcije.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->