Nalazite se
  • Pop Tech
  • GALERIJA: Toyotin automobil se spaja s vozačem
Članak
Objavljeno: 07.11.2013. 15:55

Toyota FV2 

GALERIJA: Toyotin automobil se spaja s vozačem

Toyota će uskoro prikazati prototip pametnog futurističkog vozila bez upravljača.

GALERIJA: Toyotin automobil se spaja s vozačem

Na ovogodišnjem Tokyo Motor Showu koji se održava od 22. studenoga do 1. prosinca 2013., Toyota će prikazati prototip konceptualnog futurističkog vozila FV2 (Funny Vehicle 2), koje predstavlja neku vrstu kombinacije skutera i automobila.

Među zanimljivostima koje Toyota ističe, nalazi se sustav za upravljanje bez upravljača, koji omogućuje upravljanje vozilom prebacivanjem težine vozača, kao i spoj vozača i automobila kroz snažnu psihičku i emocionalnu povezivost.

To će rezultirati upravljanjem sličnim poput Segwaya, odnosno automobil će tumačiti pokrete tijela vozača prema naprijed, nazad, lijevo ili desno, a vozač će u njemu moći sjediti (bolje rečeno ležati), ili stajati, što pomalo nalikuje na upravljanje jet-skijem ili vodenim skuterom.

Toyota ovaj sustav temelji na projektu umjetne inteligencije pod nazivom Toyota Heart Project koji se fokusira na komunikacijske i AI tehnologije koje su dovele do razvoja Kirobo i Mirata humanoidnih robota.    

Ova tehnologija omogućuje vozaču da razvije vezu s FV2, jer automobil može pomoću sustava prepoznavanja glasa i crta lica prepoznati vozačevo raspoloženje. Također može koristiti akumuliranu povijest vožnje kako bi predlagao destinacije, te obrađivati informacije o vještini upravljanja kako bi mogao vozaču asistirati u vožnji.

Koncept također sadrži naprednu transportnu tehnologiju koja povezuje FV2 s drugim vozilima u blizini i infrastrukturom prometnice kojom se krećete, kako bi vam omogućio čim sigurniju vožnju, a sve informacije će prikazivati na zaslonu s proširenom stvarnosti (AR-om) koji je ugrađen u vjetrobran.

Kako bi ljudima približila funkcioniranje svega ovoga, Toyota je izdala aplikaciju za pametne telefone koju možete preuzeti za Android u Google Playu, ili za iOS u Apple AppStoreu

Izvor: Toyota

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->