Nalazite se
  • Pop Tech
  • Ekskluzivno: Prvi test AR Drone quadcoptera u Hrvatskoj
Članak
Objavljeno: 28.11.2011. 13:18

AR Drone 

Ekskluzivno: Prvi test AR Drone quadcoptera u Hrvatskoj

Vidi je prvi u Hrvatskoj testirao ultimativnu hi-tech igračku današnjice.

Ekskluzivno: Prvi test AR Drone quadcoptera u Hrvatskoj

AR Drone smo koristili i za listanje najnovijeg broja časopisa Vidi.

AR Drone tvrtke Parrot predstavlja quadcopter (letjelicu s 4 rotora), kojom se upravlja pametnim telefonima ili tabletima baziranim na Android ili iOS operativnim mobilnim sustavima putem Wi-Fi mreže.

Zahvaljujući domaćoj tvrtki BEL. komunikacije d.o.o. koja nam je ustupila Parrotov AR Drone, dočepali smo se dva quadcoptera i isprobali kako lete i kako se pomoću njih može igrati AR igre (augmented reality - proširena stvarnost).

Tijelo AR Dronea je napravljeno od ugljičnih vlakana i PA66 plastike, koje na okupu drži četiri rotora (propelera), matičnu ploču pogonjenu Linuxom, dvije kamere, žiroskop, senzore, te bateriju.

drone-2

Posebni užitak je naganjanje s dva AR Dronea u otvorenom vanjskom prostoru.

Daljinski ga upravljate pomoću iPhonea, iPada ili Android smartphonea, jednom od aplikacija koje su vam dostupne putem App Storea ili Android Marketa. Od dostupnih aplikacija najviše nam se svidjela AR.FreeFlight, prvenstveno zbog najkraće reakcije između zadane kontrole i odziva AR Dronea.

U aplikaciji možete podesiti osjetljivost kontrola, maksimalnu brzinu kretanja i kut nagiba, možete isključiti limitaciju visine do koje smije ići, jer je Drone "zaključan" da ne može letjeti više od 3 metra. U svakom slučaju preporučamo vam da tu limitaciju ne isključujete dok malo bolje ne savladate upravljanje.

Kako ova hi-tec letjelica ne bi predstavljala samo igračku za "obično" letenje poput klasičnih modela aviona i helikoptera, za nju je dostupno i nekoliko AR igara, koje će objediniti letenje s proširenom stvarnosti, što smo isprobali u igri AR Hunter.

AR Hunter igrate pomoću dva Android/iOS pametna telefona ili tableta, jedan igrač upravlja AR Droneom, a drugi ga gađa virtualnom praćkom. Ovakve igre je daleko zabavnije igrati od klasičnih video igara, jer se mapa za igranje prostire u realnom okolišu, odnosno čitav realni svijet je igralište, a virtualna praćka neće razbiti susjedov prozor ili bakinu vazu.

Kako vi ne biste morali isprobavati koje su mu granice, s Droneom smo prošli mnoge crash testove, a padovi i sudari su se dešavali najviše kada smo testirali dostupne aplikacije za upravljanje.

Nakon svega, nismo ga uspjeli uništiti, no otkrili smo kako nije svejedno koju aplikaciju za upravljanje koristite, stoga preporučamo već spomenuti AR.FreeFlight.

Pilotiranje je najzanimljivije kada lagano puše vjetar koji će uzrokovati turbolencije, a ako dobijete osjećaj da vam se Drone otima kontroli, žiroskop  i ostali senzori mogu kompenzirati vjetar kad pustite upravljačke kontrole. Drugim riječima, letjeti u željenom smjeru po vjetru je ipak nešto zahtjevniji pilotski posao, no obzirom na sustav "samoodržavanja", ne morate se bojati kako će se desiti neki fatalni pad.

Upravljanje pametnim telefonom ili tabletom preko Wi-Fi konekcije radi do udaljenosti od nekih 50 metara, no ako ste malo spretniji s IT opremom, Wi-Fi mrežu možete opremiti nekom "omni antenom", koja će mu povećati domet.

drone-3

AR igre stvaraju dodatni užitak u letenju.

Ukoliko vam Drone odleti predaleko, izgubit ćete Wi-Fi konekciju, no quadricopter će zahvaljujući već spomenutom "samoodržavanju" ostati lebdjeti na mjestu sve dok ne dođete u domet, te se konekcija ponovno ne uspostavi.

Isti sustav koristi i za slučaj kada vam se baterija u letu isprazni, jer će u tom slučaju automatski meko prizemljiti AR Drone na zemlju.

Bonus ove igračke je otvoreni API kod, koji vam omogućava eksperimentiranje s programiranjem automatske navigacije i augumented reality aplikacija, a proizvođač vam osigurava servis, rezervne dijelove i razne postojeće i buduće dodatke koji će se moći dodatno kupiti.

AR Drone možete kupiti po maloprodajnoj cijeni od 2.690,00 kn (s PDV-om), preko već spomenute tvrtke BEL. komunikacije d.o.o., a dodatne informacije možete pronaći na njihovoj službenoj stranici.

Što se tiče konačnog dojma koji je AR Drone ostavio na nas, moramo reći kako se radi o sofisticiranoj hi-tech igrački, ali igrački kakvu bi si poželjelo svako "dijete" od 7 do 77 godina starosti. Video igre definitivno sele u "pravi 3D prostor".

VIDEO - AR Drone u Vidiju

U ovom video filmu možete vidjeti kako smo testirali AR Drone u letenju, dog-fightovima i igranju AR igara.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->