Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.11.2011. 16:01

Wolfram Alpha 

Wolfram Alpha zna kuda leti zrakoplov iznad vas

Pretraživač Wolfram Alpha može vam dati odgovor na pitanje kuda leti zrakoplov kojeg vidite na nebu, ali samo ako ste u SAD-u.

Wolfram Alpha zna kuda leti zrakoplov iznad vas

Nova funkcija Wolfram Alpha pretraživača omogućuje vam da u potragu na svojem računalu ili pametnom telefonu upišete upit "Kuda leti ovaj zrakoplov iznad mene?", a potom dobijete točan odgovor o položaju, visini i smjeru kretanja aviona koji (ili koje) ste netom ugledali na nebu.

Nažalost, ovo funkcionira isključivo ako se nalazite u SAD-u, jer Wofram Alpha koristi podatke Američke zrakoplovne administracije (FAA) i to samo za letove čija je polazišna ili odredišna točka neko mjesto u SAD-u.

Mada informacije od FAA stižu sa zakašnjenjem od 5 minuta, Wofram Alpha izbacuje podatke u realnom vremenu, jer ekstrapolacijom računa položaj zrakoplova prema zadnjim podacima iz baze njegovog leta.

Osim putem mobilnih uređaja koji posjeduju GPS navigaciju, Wofram Alpha može izračunati prilično točnu poziciju zrakoplova koji vas nadlijeće i prema podacima geoIP lociranja, odnosno lociranja putem IP adrese vašeg računala.

Među podacima koje građani SAD-a mogu dobiti na ovaj način, između ostaloga nalaze se i detalji o avioprevozniku, tipu zrakoplova, broju leta, te koji su gradovi i zračne luke u blizini.

Wofram Alpha istu funkcionalnost nudi i u svojoj novoj aplikaciji Wolfram Travel Assistant, za iPhone, iPad i iPod Touch, koja nudi i druge informacije, preračunavanje valuta, izračunavanje vremenske razlike, prognozu vremena, usporedbu troškova života između polazišne i odredišne točke, te mnoge druge korisne kalkulacije, grafove i mape.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->