Nalazite se
  • Pop Tech
  • Autonomni shuttleovi ovog ljeta u Greenwichu
Članak
Objavljeno: 29.01.2016. 13:07

GATEway 

Autonomni shuttleovi ovog ljeta u Greenwichu

Autonomna vozila će se temeljiti na Podovima koji se već nekoliko godina koriste u zračnoj luci Heathrow.

Autonomni shuttleovi ovog ljeta u Greenwichu

Tri britanske tvrtke, Westfield Sportscars, Heathrow Enterprises i Oxbotica, ovog će ljeta u okviru britanskog projekta autonomnog transporta pod nazivom GATEway, u londonskom okrugu Royal Borough of Greenwich predstaviti autonomne "shuttleove", koji će prevoziti putnike ulicama Londona. Ta će se vozila temeljiti na Airport Ultra Podovima (slika gore) koji se još od 2016. godine koriste u zračnoj luci Heathrow za prijevoz putnika do Terminala 5, no za razliku od njih neće se kretati po nikakvim specijalnim ograđenim "prugama".

Za izradu vozila je zadužena tvrtka Westfield Sportscars, dok će Heathrow Enterprises biti odgovoran za razvoj softvera vozila, a Oxbotica će im ugraditi, kako kažu, "vertikalnu integriranu autonomiju", koja uključuje mapiranje, lokalizaciju, percepciju i planiranje putanje, kako bi se omogućila sigurna vožnja u Greenwichu.

Pored toga Oxbotica navodi da će implementirati i svoj inovativni sustav "shuttle managementa" u oblaku, koji će vozilima omogućiti da postanu dio "sinkroniziranog samoupravljivog ekosustava", te će uključivati i aplikacije za naručivanje vozila pametnim telefonom, praćenje i slanje izvještaja.

Tvrtka navodi da su se Ultra Podovi u zračnoj luci Heathrow pokazali kao pravi pogodak, jer je taj transportni sustav s nula-emisijom štetnih sastojaka do sada godišnje izbacio više od 70.000 vožnji autobusom, što je ekvivalent od 100 tona ugljičnog dioksida.

autonomni shuttle

Ovo je jedan od starijih dizajna autonomnih shuttleva koji su se testirali, no kažu da ne predstavlja vozila koja će se naći u Greenwichu.

Testiranje u Greenwichu bi trebalo najviše poslužiti da se vidi koliko će autonomna vozila biti prihvaćena u javnosti.

Tvrtke za sada još nisu spremne pokazati konačni dizajn ovih vozila, pa ćemo morati pričekati do lipnja ove godine kada će ih službeno predstaviti.

Izvor: Oxbotica

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->