Nalazite se
  • Pop Tech
  • Automobili bez vozača na londonskom aerodromu
Članak
Objavljeno: 10.08.2011. 00:58

Airport Pods 

Automobili bez vozača na londonskom aerodromu

U londonskoj zračnoj luci Heathrow u pogon su pušteni Airport Podovi, mala automatizirana vozila za prijevoz putnika do Terminala 5.

Automobili bez vozača na londonskom aerodromu

Ovakve smo prizore još donedavno mogli gledati u SF filmovima, no kompanija ULTra PRT, izradila je za londonsku zračnu lukuH eathrow projekt Airport Pods, odnosno transportno sredstvo za prijevoz putnika do Terminala 5 u vlasništvu British Airwaysa, koji je od ulaza u aerodrom udaljen oko 2,8 km. Nakon dvomjesečnog testiranja Airport Podovi su pušteni u redovni promet u zračnoj luci i privukli su mnogo pažnje.

 mogli bi se koristiti i u uličnom prometu 

Ovi električne "čahure" djeluju poput automobila, ne koriste nikakve tračnice, kao ni magnetsko polje, nemaju vozača, a mogli bi se koristiti i u uličnom prometu, tvrde inženjeri UltrRA PRT-a.

Navigacija se vrši pomoću optičkih čitača koji čitaju oznake na bankinama, što bi se moglo vrlo jednostavno integrirati u "normalne" prometnice. Podovi mogu ponijeti 4 putnika s prtljagom, maksimalna brzina im iznosi 40 km/h, a putnici ih jednostavno obožavaju.

Ideja ovog novog transportnog sredstva je da se zamijene autobusi koji razvoze putnike od glavne aerodromske zgrade do udaljenog terminala British Airwaysa, a trenutno ih koristi oko 800 ljudi dnevno. Za korištenje je potrebno pritisnuti "start", kako bi se osiguralo da u vozilu uvijek ima putnika.

VIDEO - Čitava vožnja do terminala 5

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam