Nalazite se
  • Pop Tech
  • AI otkriva dob kupca koji kupuje cigarete i alkohol
Članak
Objavljeno: 12.01.2023. 12:54

Yoti 

AI otkriva dob kupca koji kupuje cigarete i alkohol

Britanski trgovci traže uvođenje zakona koji bi dozvolio korištenje softvera za prepoznavanje dobi kupaca.

AI otkriva dob kupca koji kupuje cigarete i alkohol

Na automatskim brzim blagajnama u mnogim trgovačkim lancima ne možete kupiti alkohol i cigarete bez potvrde od strane prodavača. Obzirom da na tim blagajnama često duže vremena nema nikog od osoblja, dolazi do zastoja i kupci su nerijetko frustrirani.

Kako bi se to promijenilo, britanski konzorcij trgovina BRS uputio je zahtjev vladi da odobri uvođenje zakona po kojem bi se trgovinama dozvolilo korištenje softvera za automatsku detekciju dobi kupaca, koji je razvila britanska tvrtka Yoti.

Taj softver koristi kameru u koju kupac treba pogledati nekoliko sekundi, nakon čega AI sustav provodi skeniranje lica, a algoritam za manje od 2 sekunde otkriva koliko ste stari i nakon toga vam omogućuje (ili ne omogućuje) da kupite proizvode koji imaju dobno ograničenje.

yoti

Prema postojećem zakonu, provjeru starosti kupaca isključivo mogu provoditi trgovci koji su najčešće popustljivi pa godišnje dolazi do više od 130.000 slučajeva u kojima robu s dobnim ograničenjem kupe maloljetne osobe, a ako to primijeti inspekcija, trgovine dobivaju velike kazne.

Yoti kaže da njegov algoritam koji je uvježbavan na više od milijun slika lica može prepoznati osobu mlađu od 23 godine s točnošću od 99,65 posto, a dob osoba starih između 13 i 19 osoba s mogućnošću pogreške unutar 18 mjeseci od njihove prave dobi.

Vezani sadržaji
Ključne riječi AI dob Yoti
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->