Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.04.2022. 14:33

Meta 

Zuckerbergov metaverse izgubio još 3 milijarde

Velika ulaganja i zasad još nikakva zarada Metinu viziju metaversea čine jako skupim projektom.

Zuckerbergov metaverse izgubio još 3 milijarde

U novom financijskom kvartalnom izviješću, Meta je objavila kako je za razliku od prošlog kvartala, kada je broj aktivnih korisnika Facebooka, Instagrama, WhatsAppa i Messenger malo potonuo, sada ostvarila povećanje s 1,92 na 1,96 milijardi dvnevno aktivnih korisnika. 

Prema riječima Marka Zuckerberga, prihodi tih platformi su glavni izvor financiranja Metinih projekata virtualne stvarnosti, odnosno metaverse svjetova, no njima će očito trebati duže vrijeme dok postanu profitabilni.

Nakon što je prošle godine Metina kompanija za VR Reality Labs ostvarila gubitak od 10 milijardi dolara, trend se nastavlja, pa je samo u prvom kvartalu ove godine izgubljeno još 2,96 milijardi dolara, no Zuckerberg i ekipa se oko toga previše ne brinu.

Čak što više, CEO tvrtke je rekao da neće biti profita od tih proizvoda dok ne dođu na tržište u velikim razmjerima i dok to tržište ne postane veliko da počne ostvarivati velike prihode i počne doprinositi poslovanju.

"Ovo postavlja temelje za ono što očekujem da će biti vrlo uzbudljivo 2030. godine", navodi Zuckerberg koji je zaradu od metavrsea očito već odavno otpisao za ovo desetljeće.

Metina VR aplikacija Horizon Worlds, nedavno je započela s uvođenjem modela monetizacije, no kupovine unutar aplikacije (in-app purchases) nisu privukle veći broj korisnika.

Meta će uskoro izdati web inačicu Horizon Worldsa za one koji ne žele kupovati VR naočale, a Zuckerberg kaže da je upravo Horizon Worlds središnji dio tvrtkine strategije u razvoju metaversea.

"Priznajem da je skupo graditi ovo. To je nešto što nikada prije nije izgrađeno", rekao je Zuckerberg koji je priznao da zbog ulaganja u metaverse ukupna profitabilnost Mete neće rasti u 2022. godini, posebice stoga što prihodi od oglasa nisu rasli tako brzo kao što se očekivalo.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->