Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.04.2022. 08:39

Digital Services Act 

EU zakonski ograničio targetirano oglašavanje

Novi europski zakon o digitalnim uslugama ograničava ciljano oglašavanje i zabranjuje tvrtkama isporuku ciljanih oglasa maloljetnicima.

EU zakonski ograničio targetirano oglašavanje

Nakon maratonskih pregovora Europskog parlamenta i članica EU u trajanju od 16 sati, postignut je politički dogovor oko usvajanja Akta o digitalnim uslugama (Digital Services Act - DSA) koji je u prosincu 2020. godine predložen od strane Europske komisije.

DSA postavlja novi standard odgovornosti online platformi u vezi s nezakonitim i štetnim sadržajem te će omogućiti bolju zaštitu za korisnike interneta i njihova temeljna prava, kao i definirati jedinstveni skup pravila na unutarnjem tržištu, pomažući manjim platformama da se povećaju.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je: "Današnji sporazum o Zakonu o digitalnim uslugama povijesan je u smislu brzine donošenja i sadržaja. DSA će nadograditi osnovna pravila za sve internetske usluge u EU. Osigurat će da internetsko okruženje ostane siguran prostor, štiteći slobodu izražavanja i mogućnosti za digitalno poslovanje. To daje praktičan učinak načelu da ono što je ilegalno izvan mreže, treba ostati ilegalno i online. Akt nadopunjuje politički sporazum o Zakonu o digitalnim tržištima od prošlog mjeseca i šalje snažan signal svim Europljanima, svim poduzećima EU-a i našim međunarodnim kolegama."

Novi zakon između ostaloga donosi nove zaštitne mjere za zaštitu maloljetnika i ograničenja u korištenju osjetljivih osobnih podataka za ciljano oglašavanje.

Konkretno, DSA sadrži mjere za suzbijanje ilegalne robe, usluga ili sadržaja na mreži, kao što su mehanizam za korisnike da jednostavno označe takav sadržaj i da platforme surađuju s takozvanim "pouzdanim označavačima"; nove obveze sljedivosti poslovnih korisnika na internetskim tržištima; nove mjere za osnaživanje korisnika i civilnog društva, uključujući mogućnost osporavanja odluka platformi o moderiranju sadržaja i traženja odšteta, bilo putem izvansudskog mehanizma za sporove ili sudskim putem; pružanje pristupa provjerenim istraživačima ključnim podacima najvećih platformi i pružanje pristupa nevladinim organizacijama u pogledu pristupa javnim podacima, kako bi se pružio bolji uvid u razvoj online rizika; mjere transparentnosti za internetske platforme o raznim pitanjima, uključujući algoritme koji se koriste za preporuku sadržaja ili proizvoda korisnicima; mjere za procjenu i ublažavanje rizika, kao što su obveze za vrlo velike platforme i vrlo velike internetske tražilice da poduzmu mjere temeljene na riziku kako bi spriječile zlouporabu svojih sustava i bile podvrgnute neovisnim revizijama svojih sustava upravljanja rizicima.

Nadalje, DSA će donijeti mehanizme za brzu i učinkovitu prilagodbu u reakciji na krize koje utječu na javnu sigurnost ili javno zdravlje; nove zaštitne mjere za zaštitu maloljetnika i ograničenja u korištenju osjetljivih osobnih podataka za ciljano oglašavanje: pojačani nadzor i provedbe od strane Komisije kada su u pitanju vrlo velike internetske platforme.

Okvir za nadzor i provedbu također potvrđuje važnu ulogu neovisnih koordinatora digitalnih usluga i Odbora za digitalne usluge.

MV Tweet

"Ta da! 16 sati, puno slatkiša (ali kolačići su i dalje odbijeni ;). Imamo dogovor o #DSA: Zakon o digitalnim uslugama pobrinut će se da se ono što je ilegalno izvan mreže također smatra i tretira kao ilegalno online - ne kao slogan, već kao stvarnost! I uvijek štiti slobodu izražavanja!", objavila je izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager na Twitteru.

Kako će ovo utjecati na poslovanje velikih društvenih platformi i servisa tvrtki poput Facebooka i Googlea tek trebamo vidjeti kada se novi zakon počne provoditi.

Čitavo medijsko priopćenje Europske komisije o usvajanju DSA možete pronaći na ovoj poveznici: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hr/ip_22_2545

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->