Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.06.2016. 11:17

VARs 

FIFA testira sudačko pregledavanje video snimki

Krovna nogometna svjetska organizacija započinje testirati sudačko pregledavanje video snimki tijekom utakmica.

FIFA testira sudačko pregledavanje video snimki

Nogomet je jedan od sportova koji jako teško usvajaju nove tehnologije. Dok je primjerice u tenisu "tehnologija crte" već dugi niz godina sastavni dio sustava za ulaganje prigovora i donošenje sudačkih odluka, takva se tehnologija tek nedavno počela koristiti u nogometu i to samo u određenim ligama i natjecanjima.

Nakon velikih afera koje su nedavno dobro protresle krovnu svjetsku nogometnu organizaciju, čelnici FIFA-e su očito zaključili kako je vrijeme za unošenje nekih promjena koje će još više modernizirati ovaj sport i smanjiti broj loših sudačkih odluka, zbog kojih su se poprilično kompromitirala mnoga klupska i svjetska natjecanja.

FIFA je stoga najavila kako će iduće godine u suradnji s IFAB-om (International Football Association Board), odnosno organizacijom koja postavlja pravila nogometne igre, započeti s testiranjem sustava sudačkog pregledavanja video snimki tijekom utakmica pod nazivom VARs (Video Assistant Referees).

To znači da bi se sporne situacije za koje recimo treneri ulože prigovor, mogle odmah pregledavati, kako bi sudački tim eventualno mogao promijeniti odluku koja je do sada bila isključivo u rukama glavnog suca na terenu. Takva praksa već postoji u nekim drugim momčadskim sportovima poput hokeja, gdje je unijela puno više poštenja i fair playa u igru.

Prema IFAB-u, ovaj sustav će imati mehanizam za promjenu odluka glavnog suca, poput incidenata s crvenim kartonima, jedanaestercima, zaleđima i dakako golovima.

FIFA i IFAB ne očekuju da će se VARs sustav službeno uvesti u nogomet prije 2018. ili 2019., no ohrabruje podatak da će ga među prvima testirati njemačka Bundesliga, te razne lige u Brazilu, Nizozemskoj i Portugalu.   

Izvor: IFAB

Vezani sadržaji
Ključne riječi nogomet FIFA IFAB video snimke VARs
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam