Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Sudari i pretjecanja na utrci Formule E
Članak
Objavljeno: 25.11.2014. 10:48

Formula E 

VIDEO: Sudari i pretjecanja na utrci Formule E

Na drugoj utrci Formule E u Putrajayi u Maleziji vozači žestoko demonstrirali da u ovom natjecanju nema kompromisa i namještaljki.

VIDEO: Sudari i pretjecanja na utrci Formule E

Koja je razlika između Formula 1 i Formula E natjecanja? Osim što je u Formuli 1 znatno više novca, bolidi voze nešto brže, te se stvara puno više karakteristične buke benzinskih motora, mnogi se pozivaju na "miris oktana", odnosno smrad benzina, bez kojeg teško mogu zamisliti automobilistički sport. Dakako, sve to su predrasude i marketing, jer kada ogolite i jedne i druge ekipe, kod svih ostaje samo natjecateljski duh.

Uostalom, sve dok se u Formuli 1 ne pojavi prvi električni bolid i pobijedi na utrci, teško je očekivati da Formula E ikako može naškoditi tom natjecanju i uzeti mu značajniji dio slave.

EL0G1335

No vozače koji sjedaju u električne formule to uopće ne zanima. Mada se u dijelu sportskih medija pričalo da će utrke Formule E biti namještaljke s jedinim ciljem da se promoviraju glavni sponzori i dobavljači baterija i motora Qualcomm i Williams, vozači su to ponovo demantirali.

Nakon prve utrke u Kini, gdje je u zadnjem zavoju prije cilja jedan "obrambeni", po nekima i nesportski potez odlučio pobjednika, druga utrka na malezijskoj stazi Putrajaya, prikazala je čitavu paletu uzbudljivih događaja u kojima su vozači na sve načine pokušavali doći do pobjede ili bodova, te nisu štedjeli ni sebe, a bogami ni bolide.

Obzirom da smo ovaj vikend imali priliku vidjeti i utrku "prave" Formule, usporedivši ova dva natjecanja, doista ne bi bilo fer reći da je po vožnji i događanjima na stazi, Formula 1 po ičemu ispred Formule E. Dapače, toliko obilje uzbuđenja, sudara i posebice pretjecanja, rijetko se vidi i na Formuli 1.

EL0G0623

Pobjednik druge utrke Formule E je bio Britanac Sam Bird iz trkaćeg tima Virgin Racing, kojem su opasno ali bezuspješno prijetili pobjednik prve utrke Lucas di Grassi i Sebastien Buemi.

U svakom slučaju preporučamo vam da pogledate ovaj skraćeni video s druge utrke Formule E u Maleziji, te se i sami uvjerite kakav natjecateljski duh nadahnjuje vozače "ekološki prihvatljivih" Formula.

 Izvor: FIA Formula E

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam