Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.06.2017. 09:54

Akvizicija 

Softbank kupuje Boston Dynamics od Alphabeta

Japanska korporacija kupuje poznatog proizvođača robota s idejom da njegovu tehnologiju komercijalizira.

Softbank kupuje Boston Dynamics od Alphabeta

Robote Boston Dynamicsa poput Atlasa, Big Doga, Spota i drugih koristi američka vojna znanstvena organizacija DARPA kao platforme za razvoj umjetne inteligencije za robote koja bi jednog dana trebala žariti i paliti bojišnicama širom svijeta.

Kada je Alphabet (Google) svojevremeno kupio tvrtku, vjerovalo se da će Boston Dynamics započeti komercijalizaciju svoje tehnologije te da će njegovi roboti postati nešto znatno više ratnih mašina koje često doživljavamo kao terminatore budućnosti.

No kako je vrijeme prolazilo, a Boston Dynamics nije zarađivao od iznajmljivanja svojih robotskih platformi policiji, vojsci, sveučilištima i znanstvenim organizacijama, Alphabet ga je odlučio prodati. Sada je objavljeno da robotska tvrtka prelazi u vlasništvo japanske telekomunikacijske i internetske korporacije Softbank, koja bi njezinu tehnologiju napokon trebala dovesti na tržište.

Uvjeti prodaje još nisu poznati, no nakon objave ove vijesti Softbankova dionica je narasla u Tokiju za 7 posto. Dio Softbankovog poslovanja su i roboti, pa je poznato da su proizveli vlastitog humanoidnog robota Peppera koji je već zaposlen kao prodavač u njihovom dućanu, a prije Boston Dynamicsa su kupili i robotsku grupu Schaft.

Softbankova najpoznatija dosadašnja akvizicija je bila kupnja tvrtke ARM Holdings za koju su platili 32 milijarde dolara. Nije nam poznato kako će se ovo odraziti na ratni robotski plan DARPA-e.   

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam