Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Skype surađivao s NSA prije nego ga je preuzeo Microsoft
Članak
Objavljeno: 21.06.2013. 13:44

Prisluškivanje 

Skype surađivao s NSA prije nego ga je preuzeo Microsoft

Nove informacije vezane uz slučaj NSA, ukazuju da je Skype bio njihova "špija" prije 2011. godine.

Skype surađivao s NSA prije nego ga je preuzeo Microsoft

New York Times je ovih dana objavio tekst u kojem citiraju izjave ljudi koji iz logičnih razloga ne žele svojim imenima izaći u javnost, koji aferu uhođenja telekomunikacija korisnika od strane američke nacionalne agencije za sigurnost (NSA) proširuju na Microsoftovu popularnu VoIP aplikaciju za chatanje, telefoniranje i video razgovore Skype.

U izvještaju se tvrdi da je Skype prema nalogu NSA razvio svoj vlastiti sustav "tihog uhođenja" korisnika i to prije nego što ih je 2011. godine preuzeo Microsoft.

Također se navodi da je NSA u okviru svojeg sustava za nadzor telekomunikacija (PRISM), svim tvrtkama koje su posjedovale takve ili slične aplikacije za online komunikaciju, e-mail, pohranu podataka u oblaku i druge, naredila da moraju obavezno ostaviti "stražnji ulaz" u svojim servisima, koji bi im omogućio samostalno praćenje željenih korisnika bez njihovog upliva.

NYT kaže kako postoji mogućnost da je Microsoft nakon akvizicije Skypea, zaključao ta "stražnja vrata", jer je naveo kako podatke svojih korisnika isporučuje uvijek u skladu sa zakonskim odredbama (samo preko sudskih naloga za pojedinačne slučajeve), te da ne sudjeluje u programima koje je eventualno razvila vlada u okviru svojeg programa za nacionalnu sigurnost.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Microsoft Skype uhođenje NSA PRISM
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam