Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.05.2013. 09:08

Uz restrikcije 

Kuba će omogućiti javni pristup Internetu

Kubanska vlada se sprema omogućiti javni pristup Internetu svojim građanima, ali ne i na kućnim računalima.

Kuba će omogućiti javni pristup Internetu

U današnje doba još je ostao jako mali broj zemalja koje poput Irana, Kube i Kine žestoko kontroliraju ili onemogućuju puni pristup Internetu svojim građanima (Sjevernu Koreju uopće ne računamo).

Vlada jedne od posljednjih utvrdi komunizma na svijetu, Kube, ovih je dana objavila kako će svojim građanima omogućiti puni pristup Internetu u 118 internetskih točaka (čitaj kafića) koje će postaviti širom ovog karipskog otoka, no to se ne odnosi na pristup građana Internetu od kuće, koji će i dalje imati restrikcije.

Slobodno surfanje će građane koji će posjećivati internetske kafiće koštati oko 4,5 dolara po satu, što je za tamošnje stanovništvo vrlo skupo, obzirom da njihove mjesečne plaće u prosjeku iznose oko 20 dolara (117 kuna).

Drugim riječima, građani će slobodu surfanja masno platiti, no u internetskim kafićima će biti "kontrolora" koji će bilježiti kakve to webove Kubanci posjećuju, tako da pojam "slobodno surfanje" ne odgovara baš pravom stanju stvari.

Kubanska vlada nije propustila napomenuti da će nastaviti pratiti internetski promet, a kubanska telekomunikacijska tvrtka Etecsa će i dalje imati ovlasti da trenutno uskrati pristup korisnicima ukoliko "krše norme etičkog ponašanja koje promovira kubanska država", kako to kaže Ministarstvo unutarnjih poslova Kube.

Na Kubi je pristup Internetu od kuće do sada bio omogućen samo profesionalcima poput novinara ili liječnika, a surfati se moglo jedino na sveučilištima, u tvrtkama i istraživačkim centrima.

Vlada je kao razlog nemogućnosti postavljanja kućnog Interneta krivila slabu mrežnu propusnost koja je plod američkih sankcija, a sada su se stvari navodno promijenile, nakon što su od Venezuele dobili podvodni optički kabel.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam