Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Privremeno odbačena Uredba o autorskim pravima na internetu
Članak
Objavljeno: 06.07.2018. 11:05

Europski parlament 

Privremeno odbačena Uredba o autorskim pravima na internetu

Zastupnici EU parlamenta nisu podržali prijedlog Odbora za pravna pitanja.

Privremeno odbačena Uredba o autorskim pravima na internetu

Zastupnici Europskog parlamenta odbacili su prijedlog Odbora za pravna pitanja da se započne s međuinstitucijskim pregovorima o kontroverznoj Uredbi o autorskim pravima na digitalnom tržištu koja je u posljednje vrijeme izazvala brojne polemike širom Europe.

Protiv prijedloga Odbora glasovala je većina zastupnika, njih 318, a za prijedlog Odbora bilo je njih 278, dok je 31 zastupnik bio suzdržan. Kao rezultat toga, stav Parlamenta sada će biti otvoren za raspravu, izmjenu i glasovanje na sljedećoj plenarnoj sjednici u rujnu.

Nakon glasanja, izvjestitelj Axel Voss (EPP,DE) je izjavio: “ Žao mi je što većina zastupnika Europskog parlamenta nije podržala stajalište koje ja i Odbor za pravna pitanja zagovaramo. Ali ovo je dio demokratskog procesa. Ovoj temi vratit ćemo se u rujnu radi daljnjeg razmatranja.”

Prema Poslovniku Europskog parlamenta, ako se više od 10 posto zastupnika (76 zastupnika) usprotivi, dolazi do plenarnog glasovanja koje će potvrditi ili odbiti odluku odbora.

"Ako Parlament odbije odluku odbora o stupanju u pregovore, nacrt zakonodavnog akta i izvješće nadležnog odbora uvrštavaju se na dnevni red sljedeće sjednice, a predsjednik utvrđuje rok za amandmane", navodi se u priopćenju na službenoj stranici EU Parlamenta.

Da vas podsjetimo, predložena direktiva podigla je puno prašine i izazvala proteste brojnih aktivista koji smatraju da bi mogla naštetiti slobodi govora na Internetu, otežati poslovanje internetskim tvrtkama u Europi i generalno utjecati negativno na sve europske korisnike interneta. 

Jedan od najspornijih članaka uredbe je onaj kojem se navodi da internetske tvrtke snose svu odgovornost za zaštitu autorskih prava digitalnih sadržaja na internetu. Prema tom članku tvrtke bi morale poduzeti mjere koje će osigurati poštivanje ugovora s vlasnicima autorskih prava za njihova djela. Odgovornost za kontrolu korištenja autorskih sadržaja u cijelosti se prebacuje na pojedinačne internetske portale, koji bi morali implementirati automatske filtre sadržaja kojima bi se blokirali citati s tuđih stranica poput dijelova tekstova s Wikipedije

Također je sporan i dio uredbe u kojem se uvodi neka vrsta "poreza na linkove", što znači da bi stranice morale plaćati izdavačima referiranje na njihove sadržaje, čak i kada se u člancima stavljaju linkovi koji vode na krajnje izvore i kreatorima originalnog sadržaja povećavaju promet.

Hoće li Odbor za pravna pitanja do rujna uspjeti uvjeriti eurozastupnike da ipak izglasaju ovu, po nama nebuloznu uredbu, saznat ćemo uskoro.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam