Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.07.2018. 15:16

Facebook 

Govor mržnje u američkoj Deklaraciji neovisnosti

Facebookov AI je dijelove najvažnijeg američkog dokumenta proglasio govorom mržnje.

Govor mržnje u američkoj Deklaraciji neovisnosti

Uoči američkog Dana neovisnosti jedne američke lokalne novine iz Teksasa pod nazivom Liberty County Vindicator svaki dan su objavljivale dijelove teksta američke Deklaracije neovisnosti na svojoj Facebook stranici. Facebookovi algoritmi koji su istrenirani za prepoznavanje nedozvoljenih sadržaja donijeli su odluku da dijelovi Deklaracije sadrže govor mržnje i uklonili su sporne izvatke s platforme.

Sporni izvadak je sadržavao tekst "nemilosrdni indijanski divljaci", koji se nalazi doista u Deklaraciji neovisnosti iz 1776. godine koju je potpisalo tadašnjih 13 britanskih kolonija. Thomas Jefferson i ekipa Deklaracijom su u osnovi proglasili neovisnost o Britanskom carstvu i najmanja briga im je u to doba bila politička korektnost prema Indijancima, a Facebookov AI nije uspio prepoznati da se radi o povijesnom dokumentu u kojem se nalaze izjave gledane iz perspektive tadašnjeg vremena, pa je postupio isto kao da ga je objavio neki današnji fanatični terorist. Nakon uloženog prigovora Facebook se ispričao zbog ovoga i dopustio objavu posta.

Ovaj slučaj najbolje demonstrira problem s umjetnom inteligencijom koja automatski pretražuje sadržaje na Facebooku u potrazi za govorom mržnje, jer, kako kažu, "robot uvježban za prepoznavanje politički nekorektnog jezika nije dovoljno pametan da prepozna kada je jezik dio važnog povijesnog dokumenta".

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam