Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.02.2018. 16:01

Vzbv 

Njemački sud presudio protiv Facebooka

Njemačka udruga potrošača dobila je tužbu za neželjenu aktivaciju servisa na Facebooku.

Njemački sud presudio protiv Facebooka

Njemački regionalni sud donio je odluku protiv Facebooka u slučaju u kojem je udruga potrošača Vzbv tužila veliku društvenu mrežu zbog raznih stvari vezanim uz čuvanje podataka i postavke privatnosti.

Vzbv je tužio Facebook zbog toga što se 5 njegovih aplikacija uključuje "po defaultu", bez obzira na to što korisnik svoje postavke privatnosti postavi na skrivene (hidden).

Vzbv sada namjerava tužiti Facebook i zbog toga što opisuje svoj servis kao "free", mada korisnici dijeljenje podataka o sebi plaćaju.

Tužba Vzbv-a se temeljila na Njemačkom zakonu Federal Data Protection Act, koji propisuje da tehnološke tvrtke moraju na jasan način upoznati korisnike sa svrhom i načinom korištenja njihovih osobnih podataka.

Regionalni sud u Berlinu je zaključio da Facebook nije učinio dovoljno da korisnike upozna s time što je unaprijed poništio više postavki privatnosti, među kojima je i opcija za podjelu lokacije s osobom s kojom se chata, kao i to što Google i druge stranice mogu prikazivati linkove profila Facebookovih korisnika u rezultatima pretraga

Pored svega toga sud je zaključio i da je nezakonit zahtjev Facebooka da se korisnici moraju prijavljivati svojim pravim imenima.

Facebook se povodom ovoga oglasio i rekao da je puno toga već promijenjeno u njegovim pravilima ili se nalazi u fazi promjena te radi na tome da se uskladi s nadolazećom Općom uredbom EU o zaštiti podataka GDPR

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam