Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Nizozemska može dekriptirati Tesline skrivene podatke
Članak
Objavljeno: 22.10.2021. 15:03

NIF 

Nizozemska može dekriptirati Tesline skrivene podatke

Stručnjaci iz nizozemske vlade kažu da će dekripcija tih podataka pomoći u istragama prometnih nesreća.

Nizozemska može dekriptirati Tesline skrivene podatke

Poznato je da Teslini automobili s autopilotskih sustava enkriptiraju i pohranjuju podatke povezane s prometnim nesrećama, no do sada nije bilo poznato o kojim se točno podacima radi i koliko ih ima. Državni forenzički institut nizozemske vlade (NFI) kaže da je uspio dekriptirati obilje informacija u Teslinom autopilotu zajedno s podacima vezanim uz brzinu, položaj pedale gasa, nagibe upravljača i druge. Prema njihovom mišljenju to će omogućiti relevantnim službama da dođu do više targetiranih podataka, što će im pomoći u otkrivanju razloga nesreća.

Sustavom obrnutog inženjeringa istraživači NFI-ja su uspjeli dešifrirati podatke s Teslinih modela S, Y, X i 3, o čemu su objavili izvještaj koji su objavili na konferenciji o analizi prometnih nesreća. 

Zahvaljujući dekriptiranim podacima NFI je došao u priliku provoditi testove na Model S automobilu i usporediti "logove" sa stvarnim svijetom, nakon čega je otkrio da su ti podaci bili "vrlo precizni" s devijacijama manjim od 1 km/h.

NIF je također analizirao podatke iz više nesreća korištenjem podataka s autopilota. U jednom slučaju Tesla na autopilotu je udario u vozilo koje je naglo zakočilo. U takvim slučajevima kada autopilot ne zakoči na vrijeme, upravljanje bi trebao preuzeti vozač. Podaci su pokazali da je vozač preuzeo upravljanje ali je došlo do sudara jer su auti bili preblizu jedan drugom. To otvara zanimljivo pitanje o tome tko je odgovoran za držanje distance, vozač ili auto?

Iz Tesle se još nisu oglasili o tome što misle o ovom dekriptiranju podataka autopilota od strane nizozemskih forenzičara.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Tesla Autopilot NIF dekripcija
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->