Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Hrvatska za direktivu o internetskim autorskim pravima
Članak
Objavljeno: 15.04.2019. 15:29

Izglasano 

Hrvatska za direktivu o internetskim autorskim pravima

Hrvatska je bila među 19 država članica EU koje su glasale za novu direktivu.

Hrvatska za direktivu o internetskim autorskim pravima

Nakon što je prošli mjesec Europski parlament usvojio Direktivu o autorskim pravima na internetu, danas su je potvrdile i države članice, s većinom od 19 glasova.

Među 19 država koje su glasale za Direktivu bile su Francuska, Njemačka i Hrvatska, dok su Finska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Poljska i Švedska bile protiv, a Slovenija, Belgija i Estonija su ostale suzdržane.

Bez obzira na to što direktivu nisu podržale sve članice Europske unije, sve će ju države morati primjenjivati u roku od dvije godine, a predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker povodom ovoga je izjavio kako je upravo to komadić slagalice koji je nedostajao za dovršetak stvaranja jedinstvenog europskog digitalnog tržišta.

Prema Direktivi koja je sada postala obvezujuća u Europi, Google, Facebook, Instagram i druge online platforme morat će sklapati ugovore s glazbenicima, izvođačima, autorima, izdavačima vijesti i novinarima kako bi smjeli koristiti njihov rad, te će imati obavezu filtriranja zaštićenog sadržaja prema novim pravilima o copyrightu.

Google je izjavio da će nova pravila naštetiti europskoj kreativnosti i digitalnim ekonomijama članica, a mnogi kritičari se boje da bi kazne za kršenje Direktive mogle češće plaćati male tvrtke nego veliki tehnološki divovi.   

Poljska koja je glasala protiv direktive, izjavila je da je ovo korak unatrag jer bi filtriranje moglo dovesti do uspostave cenzuriranja.

Vezani sadržaji
Ključne riječi EU internet autorska prava direktiva
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->