Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Gartnerovi analitičari previđaju poslovnu IT budućnost
Članak
Objavljeno: 20.10.2021. 15:07

Gartner 

Gartnerovi analitičari previđaju poslovnu IT budućnost

Analitičari Gartnera objavili su svoja strateška predviđanja za IT sektor od 2022. do 2027. godine.

Gartnerovi analitičari previđaju poslovnu IT budućnost

Gartner je objavio nova predviđanja svojih analitičara, koja mnogi drže vrlo pouzdanim jer se dobrim dijelom temelje na analizama velikih količina podataka iz raznih izvora. Ovaj puta predviđanja se odnose na IT sektor i obuhvaćaju razdoblje od 2022. do 2027. godine.

Jedno od intrigantnih predviđanja analitičara kaže da će do 2024. godine 40% potrošača znati prevariti mjerne podatke o praćenju ponašanja, kako bi namjerno obezvrijedili prikupljene osobne podatke o sebi, što će otežati monetizaciju tvrtkama koje unovčavaju te podatke.

Do 2024. godine 30% korporativnih timova bit će bez šefa zbog samoupravne i hibridne prirode posla. Pandemija je ugradila agilnost unutar poslovnih operacija i pojednostavila poslovne procese. To je uključivalo prelazak sa središnjeg odlučivanja na donošenje odluka zasnovanih na ravnopravnoj mreži koja smanjuje uska grla i štedi vrijeme u hibridnom radnom okruženju. Kako se hibridni rad nastavlja, uklanjanje tradicionalne menadžerske uloge može biti pragmatičniji put do učinkovitosti.

Nadalje, analitičari predviđaju da će do 2025. godine "sintetički podaci" (oni koje generira AI) smanjiti prikupljanje osobnih podataka o korisnicima, čime će se izbjeći 70% sankcija i kazni za kršenje privatnosti.

Jedno od mračnih predviđanja ukazuje i na ozbiljnost kibernetičkih napada, pa kažu da će do 2024. godine kibernetički napadi toliko oštetiti kritičnu infrastrukturu da će neki od pripadnika država skupine G20 uzvratiti fizičkim napadom, što bi se moglo nazvati ratom kao odgovorom na hakiranje.

Zanimljivo zvuči i vizija koja kaže da će do 2025. godine 75% tvrtki raskinuti poslovanje s "lošim" klijentima jer troškovi njihovog zadržavanja nadmašuju troškove stjecanja novih korisnika. To nam nije ništa novo, jer je primjetno da mnogi pružatelji raznih usluga nastoje ugrabiti nove klijente specijalnim ponudama i akcijama, a oko starih se ne žele previše brinuti.

Gartner očekuje da će do 2026. godine NFT gemifikacija jednu veliku tvrtku uzdići među 10 najvrjednijih na svijetu. Na žalost ne navode koja bi to kompanija mogla biti i na koji način će zarađivati toliko veliki novac od NFT-a.

Analitičari predviđaju da će do 2027. godine internetske satelitske konstelacije proširiti pokrivenost internetom na dodatnu milijardu najsiromašnijih ljudi na svijetu i biti zaslužne da 50% njih podignu iz siromaštva. Koliko će na najsiromašnijima zarađivati Starlink i druge takve konstelacije je druga priča. 

I za kraj jedno od posebno zanimljivih predviđanja Gartnera kaže da će četvrtinu najbogatijih kompanija na svijetu s popisa Fortune 20 zamijeniti tvrtke koje će se baviti "neuromingom" i utjecanjem na podsvjesno ponašanje ljudi, čime se bavi i takozvana bihevioralna ekonomija, koja smatra da se u ekonomske modele treba uključiti psihologiju, neuroznanost i antropologiju. Kako se na tome može temeljiti poslovanje neke tvrtke nije nam previše jasno ali već danas imamo osjećaj kao da nas netko grebe po mozgu.

Čitav izvještaj Gartnerovih analitičara možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->