Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Dronovi uskoro dobivaju elektronske prometne pločice
Članak
Objavljeno: 30.01.2023. 15:28

ANPR 

Dronovi uskoro dobivaju elektronske prometne pločice

Dronovi će morati imati digitalne registarske tablice kako bi ih mogla pratiti policija dok lete zrakom.

Dronovi uskoro dobivaju elektronske prometne pločice

Britanska vlada će uskoro uvesti novi zakon koji će propisati obaveznu uporabu elektronskh digitalnih registarskih tablica na dronovima korisnika, odnosno u njih će morati biti ugrađena tzv. "remote Digital ID" tehnologija.

To će funkcionirati na sličan način kao što danas radi ANPR tehnologija na automobilima, koja između ostaloga omogućuje prepoznavanje registarskih pločica na izlascima s autocesta, odnosno podizanje rampi. 

Novi zakon će biti uveden temeljem zabrinutosti javnosti i vlada da bi se korisnički dronovi u budućnosti sve češće mogli koristiti za izvođenje terorističkih napada.

Prema britanskoj državnoj agenciji za letenje CAA, nove digitalne tablice će morati imati svi dronovi teži od 250 grama, a građanima će ih izdavati upravo CAA.

Prošlogodišnji izvještaj analitičara tržišta iz PwC-a, predviđa da će u Velikoj Britaniji do 2030. godine nebom letjeti više od 900.000 dronova i da će u sektoru koji je povezan s njima biti zaposleno 650.000 osoba.

Sličan zakon je predložen i u SAD-u te bi trebao stupiti na snagu u rujnu ove godine pa je za očekivati da će se proširiti globalno, što znači da ćete i u Hrvatskoj prije letenja dronom morati pribaviti registarsku digitalnu pločicu, odnosno sustav digitalne identifikacije, kako bi policija mogla pratiti gdje i kako letite

Vezani sadržaji
Ključne riječi dronovi ANPR digitalne pločice
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->