Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Boeing se nagodio za dva fatalna pada 737 Max aviona
Članak
Objavljeno: 08.01.2021. 16:04

Nagodba 

Boeing se nagodio za dva fatalna pada 737 Max aviona  

Boeing će za obustavljanje kaznenog postupka zbog pogibije 346 ljudi platiti 2,5 milijarde dolara odštete.

Boeing se nagodio za dva fatalna pada 737 Max aviona

Boeing je postigao nagodbu s Ministarstvom pravosuđa SAD-a kako bi izbjegao preuzeti kaznenu odgovornost zbog dva fatalna pada 727 Max aviona, koji su prouzročili gubitak 346 ljudskih života.

Proizvođač aviona optužen je za urotu zavjere zbog pokušaja prijevare Grupe za procjenu zrakoplova (FAA AEG) Savezne uprave za zrakoplovstvo u vezi s evaluacijom aviona 737 Max.

Nagodba obavezuje Boeing platiti 2,5 milijarde dolara, u što je uključeno 243,6 milijuna za kazne i 1,77 milijardi dolara odštete korisnicima Boeinga, jer su zbog provođenja istrage 727 Max avioni bili prizemljeni više od godinu i pol dana.  

U taj iznos su uključene i odštete u visine od 500 milijuna dolara koje će se isplatiti nasljednicima poginulih putnika koji su stradali u padovima zrakoplova na linijama Lion Air Flight 610 i Ethiopian Airlines Flight 302.

Lion Air Flight 610 se srušio 29. studenog 2018. godine brzo nakon polijetanja, dok se Ethiopian Airlines Flight 302 srušio u blizini Etiopije 10. ožujka 2019. godine. U oba slučaja FAA AEG je ustanovio da je sustav MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System) koji se aktivirao tijekom leta, imao značajnu ulogu u nesrećama.

Istraga je ukazala da su dva tehnička pilota Boeing 737 Max zrakoplova otkrila važne probleme u MCAS sustavu u studenom 2016. godine, no Boeing je prikrio tu informaciju umjesto da je podijeli s FAA AEG-em pri evaluaciji zrakoplova.

Peter DeFazio, predsjednik Odbora za promet i infrastrukturu, koji je nadzirao istragu nesreća, nije  zadovoljan ovakvim rješavanjem spora nagodbom jer smatra da je to pljuska i uvreda za 346 žrtava koje su umrle zbog korporativne pohlepe. "Ne samo da iznos nagodbe u dolarima predstavlja samo djelić godišnjeg prihoda Boeinga, već nagodba zaobilazi svaku stvarnu kaznenu odgovornost", navodi DeFazio.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->