Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.02.2024. 11:54

Nvidia 

AI postao najunosniji Nvidijin biznis

Nvidijin rast je doveo šefa i osnivača tvrtke na 21. mjesto najbogatijih ljudi svijeta.

AI postao najunosniji Nvidijin biznis

Ako ste mislili da su gamerske grafičke kartice glavni izvor zarade Nvidiji, prevarili ste se.

Nvidia je objavila financijske rezultate za četvrto tromjesečje fiskalne 2024. godine, kao i za cijelu godinu, koja je završila 28. siječnja 2024.

Prema izviješću, tvrtka je u tom tromjesečju ostvarila zaradu od 22,1 milijarde dolara, odnosno 60,9 milijardi dolara za čitavu godinu. Time su oboreni svi rekordi u prihodima tvrtke kojoj su ovakvom rastu najviše pomogli proizvodi za umjetnu inteligenciju, računalstvo visokih performansi (HPC) i gaming, a osnivač i izvršni direktor Jensen Huang je zahvaljujući tome postao 21. najbogatija osoba na svijetu i sada je "težak"  68,1 milijardu dolara.

"Ubrzano računalstvo i generativna umjetna inteligencija došli su do prekretnice", rekao je Jensen Huang, osnivač i izvršni direktor Nvidije. "Potražnja raste diljem svijeta među tvrtkama, industrijama i nacijama."

Nvidia već godinama prodaje velik broj hardvera za podatkovne centre, ali je u fiskalnoj 2024. prodaja njezinih AI i HPC GPU-ova, kao i mrežne opreme, zasjenila sve ostalo.

S ovim rezultatima Nvidia je dobila dodatnih 277 milijardi dolara vrijednosti na burzi, što je najveći jednodnevni dobitak Wall Streeta u povijesti nakon što je tromjesečno izvješće proizvođača čipova nadmašilo očekivanja i ponovno potaknulo rast potaknut optimizmom u vezi s umjetnom inteligencijom.

Dionice tvrtke skočile su 16,4% na 785,38 USD, podigavši ​ tržišnu kapitalizaciju na 1,96 bilijuna USD nakon što je izvješće za siječanjsko tromjesečje pokazalo da potražnja za specijaliziranim čipovima koji se koriste u računalstvu s umjetnom inteligencijom nastavlja nadmašivati sva očekivanja analitičara.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Nvidia
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->