Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.02.2024. 14:23

Gemini 

Googleov AI kreira sliku pape kao crnca

Google je priznao da njegov generativni AI donosi netočnosti u izradi nekih slika povijesnog karaktera.

Googleov AI kreira sliku pape kao crnca

Gemini, Googleov generativni model umjetne inteligencije (bivši Bard), ima mogućnost generiranja slika na osnovu tekstualnih zahtjeva. Ukoliko mu dobro objasnite što želite da vam kreira, vjerojatno ćete dobiti dobre rezultate, ukoliko se radi o nepostojećim stvarima poput krave na Mjesecu ili raketnog automobila, no ako želite da vam rekreira neku stvarnu povijesnu ličnost, tu biste mogli imati problema.

Naime, prema tvrdnjama mnogih korisnika na X-u, Google se pomalo gubi kada nastoji kreirati slike starih filozofa, nacističkih vojnika, pa čak i papa, jer pokušava izbjeći rasne sterotipe pa možete dobiti neobične slike poput nacista crnaca, pape kao crnca i indijanskog poglavice, ili qarterbacka iz Super Bowla kao žene, što su samo neki od primjera pogrešaka koje radi u kreiranju.

Google kaže da je svjestan tih stvari, pa je šef Geminijeve produkcije Jack Krawczyk na X mreži objavio: 

"Svjesni smo da Gemini nudi netočnosti u nekim prikazima generiranja povijesnih slika i radimo na tome da to odmah popravimo. Kao dio naših načela umjetne inteligencije, dizajniramo naše mogućnosti generiranja slika tako da odražavaju našu globalnu korisničku bazu, a predstavljanje i pristranost shvaćamo ozbiljno. Nastavit ćemo to činiti za otvorene upite (slike osobe koja šeta psa su univerzalne!) Povijesni konteksti imaju više nijansi i dodatno ćemo se prilagoditi tome. Ovo je dio procesa usklađivanja."

Baš nas zanima kako će se Gemini prilagoditi tome da ne smije raditi pretjerane ispravke kako bi bio politički korektan i izbjegao da netko tuži Google zbog rasizma, seksizma i ostalih "izama".

Vezani sadržaji
Ključne riječi Google Gemini
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->