Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.05.2016. 11:17

Croatian Makers liga 

Započelo hrvatsko natjecanje u robotici

Ovih dana diljem hrvatske održano je prvo kolo Croatian Makers lige.

Započelo hrvatsko natjecanje u robotici

Mladi robotičari iz 220 hrvatskih osnovnih škola, u 19 regionalnih centara ovih su dana sudjelovali u prvom natjecanju Croatian Makers lige koja je dio projekta Croatian Makers koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) s ciljem širokog uključivanja robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu.

Kako bismo vidjeli kako liga izgleda iz prvog lica, posjetili smo O.Š. Prečko u Zagrebu, koja je ugostila natjecatelje iz još drugih 9 škola sa zapadnog dijela grada Zagreba. U kategoriji od 1. do 5. razreda natjecalo se 20 učenika, a u kategoriji od 6. do 8. razreda njih 30.

Zadatak u prvom kolu Lige bio je programirati robota za praćenje crte, s tim što je za mlađu kategoriju određena jednostavnija crta, a za stariju kompleksnija. Stariji su, pored toga, morali sami i sastaviti robota, dok su mlađi dobili već sastavljene robote, koje je trebalo "samo" programirati.

U razgovoru s nastavnicima doznali smo da mnoge škole prije donacije za ovo natjecanje nisu imale svoje robote, zbog čega je Croatian Makers liga bila odlična prilika za uvesti djecu u svijet robotike.

Učenici su se do sada bavili gotovo isključivo programiranjem, a tek su se nedavno u nekim školama počele pomalo uvoditi i robotičke radionice, kao i u samoj O.Š. Prečko u kojoj su se već mogli susresti s izradom i programiranjem malih "uradi sam" robota.

Croatian Makers liga - IT BIZ CRUNCH

Od Borisa Počuče, nastavnika informatike u O.Š. Ivana Cankara na Črnomercu, koja se natječe u kategoriji mlađeg uzrasta, doznajemo da je robotika vrlo pogodna za učenje programiranja kod djece, zbog konkretnih opipljivih rezultata, dok je čisto softversko programiranje pomalo preapstraktno za najmlađe. Slično tvrdi i Petar Dobrić iz O.Š. Jurja Klovića, koja se robotikom bavi već desetak godina i postiže visoke rezultate na već postojećim natjecanjima. Dobrić vidi veliki potencijal u razvoju robotike i programiranja u Hrvatskoj, što bi trebalo poticati već od najmlađe dobi.

Još jedna stvar koja ugodno iznenađuje je i velik broj djevočica među natjecateljima u branši u kojoj dominiraju muškarci. Nastavnica informatike iz O.Š. Dragutina Domjanića u Gajnicama, Carla Gajšak tvrdi da postoji podjednako velik interes za robotiku i kod muške i kod ženske djece i da bi se muško-ženski omjeri u IT-u mogli uskoro izjednačiti, ako ne i preokrenuti.

Croatian Makers je svakako jedna jako vrijedna inicijativa koja najmlađima omogućava zabavan pristup svijetu robotike, na zajedničko zadovoljstvo i djece i nastavnika.

Izvor: IT Biz Crunch

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam