Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.05.2022. 16:24

INOVA-MLADI 2022. 

VIDI X mikroračunalo na INOVA-MLADI 2022 

Ovogodišnja najveća izložba inovacija mladih u RH INOVA-MLADI 2022, po 22. puta je okupila mlade inovatore iz zemlje, regije i inozemstva. 

VIDI X mikroračunalo na INOVA-MLADI 2022

Na 22. međunarodnoj izložbi inovacija mladih INOVA-MLADI 2022, okupili su se mladi inovatori iz zemlje i svijeta koji su predstavljali svoja inovativna rješenja iz STEAM područja.
STEM kratica (science, technology, engineering i mathematics) upotpunjena je s umjetničkom (art) komponentom, čime postaje STEAM, pa su se na INOVA-MLADI 2022 izložbi mogle vidjeti i razne umjetničke kreacije, kako mlađih tako i starijih učenika osnovnih i srednjih škola.

 Mnogobrojni mladi inovatori i intelektualci jedva su dočekali priliku za druženje i razmjenu tehnoloških ideja nakon dvogodišnjih ograničenja koje je nametnula COVID pandemija. Na izložbi je bilo prikazano jako puno zanimljivih inovacija u kojima su učenici s profesorima pokazali svoju viziju pametnih kuća, robota, kućnih pomagača ali i recikliranja, odnosno ponovne upotrebe odbačenih materijala ili elektroničkih sklopova za posve nove namjene. 
 

VIDI X po prvi puta u čak tri projekta! 

Nama je bila zanimljiva upotreba VIDI X mikroračunala koji se ove godine prvi puta pojavio na INOVI što nas je naravno jako razveselilo pa ćemo ih dodatno nagraditi pretplatom na časopis VIDI.
 

VIDI X mikroračunalo korišteno je za nekoliko projekata, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Tako se u projektu iz Elektrotehničke škole u Zagrebu pod vodstvom mentora Maria Tretinjaka i njegovog učenika Josipa Skledara moglo vidjeti projekt naziva “Ljepljive bilješke” na VIDI-X platformi čiji je cilj elektronska imitacija ljepljivih bilježaka koje u obliku samoljepljivih papirića zatrpavaju vaš stol. Aplikacija nudi dva sučelja, crno i žuto (imitacija post-it boje) koja možete mijenjati, a pritom će program zapamtiti sve što ste zabilježili na ta dva post-itelektronska papirića.

1_20220507_115859

Projekt pod nazivom Sigurnost sustava u automobilima sa VIDI X platformom pod vodstvom mentora Maria Tretinjaka i Saše Tatara koji su kreirali Leo Ćirković i Dominik Boras, učenici Elektrotehničke škole u Zagrebu, pokazuje kako uz pomoć senzora za temperaturu i pokret očuvati zdravlje ljudi. Kada senzori detektiraju pokret i uoči se visoka temperatura, sustav šalje push poruku  na pametni telefon kako bi alarmirao o nepovoljnim uvjetima u automobilu. Jako dobro!

Kao treći projekt vidjeli smo robota nadograđenog VIDI X platformom također iz elektrotehničke škole u Zagrebu vođen mentorom Mariom Božurićem.

2_20220507_121048

Jedan od nama najintrigantnijih radova je Aritmetička jedinica za akceleriranje rada neuronskih mreža realizirana na fpga upravljaču koji su uz mentora Denisa Gentilinija kreirali Luka Dobrilović i Filip Gembec.

Specijalnost ovog rada je modul koji može odrađivati stotine paralelnih aritmetičkih operacija, kombinacijskom logikom bez vremenske domene. Uređaj množi veliki broj ulaznih vrijednosti s referencama i zatim zbraja produkte množenja.

Koliko smo shvatili, riječ je o vrlo brzim, gotovo trenutnim operacijama koje će pridonijeti projektima koji koriste umjetnu inteligenciju i neuronske mreže.

Na INOVA-MLADI 2022 izložbi mogli su se vidjeti i mnogobrojni roboti od kojih su neki humanoidni, a neki ipak u obliku vozila ili slično. Slike nekih projekata pogledajte na linku https://inova-croatia.com/product-showcase/inova-mladi-2022/

Našu veliku galeriju slika s izložbe INOVA MLADI možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->