Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.08.2011. 01:14

Šangajska lista 

Sveučilište u Zagrebu među top 500 u svijetu

Na novom popisu Šangajskog sveučilišta Jiao Tong, po prvi puta se na listi najboljih 500 sveučilišta našlo jedno sveučilište iz Hrvatske.

Sveučilište u Zagrebu među top 500 u svijetu

Na takozvanoj Šangajskoj listi najboljih 500 sveučilišta u svijetu, do sada se nikada nije našlo jedno naše sveučilište, stoga je hrvatska akademska zajednica ovih dana oduševljena informacijom da se Sveučilište u Zagrebu napokon našlo na toj prestižnoj ljestvici.

Ovaj uspjeh je tim veći što se do sada hrvatska sveučilišta nisu nalazila čak niti među najboljih 1.000 sveučilišta čiji se rezultati vrednuju.

Kriteriji za vrednovanje sveučilišta uključuju objavljene radove u znanstvenim publikacijama Nature i Science, broj dobitnika Nobelovih i Fieldsovih nagrada, razne stručne nagrade i međunarodna priznanja znanstvenicima.

 Sveučilište u Zagrebu se uguralo u skupinu između 401. do 500. mjesta 

Pored toga u obzir se uzimaju indeksi vrednovanja znanstvenih radova pod nazivima Science Citation Index-Expanded (SCIE) i Science Citation Index (SSCI).

Sveučilište u Zagrebu se uguralo u skupinu između 401. do 500. mjesta, gdje se nalazi i slovensko Sveučilište u Ljubljani, do sada jedino iz zemalja naše regije kojemu je to uspjelo.

Dolazak na listu top 500 svjetskih sveučilišta tek je prvi korak ka afirmiranju naše akademske zajednice, koja bi se sad trebala potruditi da na njoj ostane i napreduje, a za to će se prije svega morati potruditi objavljivanjem radova u publikacijama koje imaju najveću težinu u svijetu.

Također je važno i da čim veći broj vrhunskih znanstvenika ostane u Hrvatskoj, jer mnogi domaći briljantni umovi svojim radom podižu ranking stranim, a ne domaćim sveučilištima.

Što se tiče 3 najbolja sveučilišta u svijetu, na prvom mjestu je Harvard, na drugom Stanford, a na trećem MIT.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam