Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.11.2021. 21:17

Starlink 

Starlink internet u Hrvatskoj za 799 kn mjesečno

Tijekom 2022. godine kod nas će započeti isporuke antena i uključivanje usluge Starlinkovog satelitskog interneta.

Starlink internet u Hrvatskoj za 799 kn mjesečno

Jeste li se već predbilježili za Muskov Starlink internet? Ukoliko jeste, mogli biste već iduće godine na svoju adresu dobiti "tanjur" i upute o priključenju usluge, a ako niste možete to još uvijek učiniti putem ove poveznice.

SpaceX kaže da će uslugu uskoro proširiti širom svijeta, a Hrvatska dolazi na red sredinom 2022.

Što se brzina tiče, navode da u početku u našim krajevima možemo očekivati između 100 i 200 Mb/s, uz latenciju od nekih 20 ms u prosjeku. Također ističu da će se kvaliteta i brzina prijenosa podataka povećavati kako će se u orbitu lansirati novi sateliti. Trenutno ih oko našeg planeta kruži više od 1.600, a SpaceX je dobio dozvolu od FCC-a za lansiranje 12.000, dok ih Elon Musk u budućnosti želi lansirati čak 42.000 kako bi pokrili internetom svaki kutak svijeta.

Okej, sada znamo da možemo koristiti internet koji donose sateliti koje smo ovo ljeto gledali na noćnom nebu Istre gdje su nam djelovali poput formacije NLO-a, no isplati li se uopće sve to skupa?

Ukratko rečeno, nikako se ne isplati ako se nalazite na području gdje imate pristup optici, "dobrom" bakru ili 4G signalu s "četiri crtice", jer će vam domaći teleoperateri složiti znatno povoljnije pakete za kvalitetan žični ili bežični internet, a u nekim dijelovima Istre i Primorja imate i alternativni projekt RUNE (Rural Network), koji donosi optiku u manje naseljena mjesta, no morate provjeriti gdje točno.

S cijenama od 4.029 kn koliko će vas koštati Starlinkoov "tanjur", 649 kn koliko ćete platiti dostavu i 799 kuna mjesečne pretplate, usluga za koju još nitko živ ne zna kako će funkcionirati doista nije bagatela. No ako se nalazite u nekoj totalnoj zabiti gdje nemate nikakvu zemaljsku infrastrukturu, a jedva ili nikako primate slabašan 2G/3G/4G signal, možda bi vam Starlink mogao omogućiti da radite od kuće iz vještičine kuće usred guste mračne šume i to je jedan od rijetkih scenarija u kojima se isplati razmišljati o ovoj Muskovoj tehnologiji. Barem za sada dok Starlink malo ne sruši cijene ako želi postati konkurentan našim dragim teleoperaterima.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Hrvatska internet SpaceX Starlink
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->