Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.12.2011. 07:32

IRB 

Ruđerovim znanstvenicima dodijeljene godišnje nagrade

IRB dodijelio godišnje nagrade znanstvenicima koji su se posebno istaknuli svojim radom u 2011. godini.

Ruđerovim znanstvenicima dodijeljene godišnje nagrade

Ravnateljica Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Danica Ramljak, dodijelila je Godišnje nagrade znanstvenicima koji su se posebno istaknuli svojim radom u 2011. godini.

Nešto više od trideset Ruđerovaca nagrađeno je sukladno europskim i svjetskim kriterijima, za objavljivanje jednog ili više znanstvenih radova s visokim faktorom utjecaja, dobivanje međunarodnog ili domaćeg projekata s iznosom većim od 500.000 kuna ili projekta od iznimne važnosti za IRB, dobivanjem međunarodnog patenta i nagrade za znanstveni rad uključujući Državnu nagradu za znanost.

Godišnju nagradu prošle je godine uspostavila ravnateljica dr. Ramljak kao dio strategije izravnog poticanja izvrsnosti, kreativnosti i inovativnosti, koja bi dugoročno trebala utjecati na stvaranje djelotvornog i poticajnog okruženja koje će stimulirati konkurentnost. Ovom prilikom istaknula je kako joj je posebno zadovoljstvo što je čak četvoro IRB-ovih znanstvenika ove godine objavilo radove unutar najprestižnije znanstvene izdavačke grupacije Nature Publishing Group.

U prosincu ove godine, dr. sc. Marijan Ahel, kao koautor objavio je znanstveni rad u časopisu Nature, čiji rezultati uz veliki fundamentalni značaj daju i određene metodološke prednosti koje bi mogle biti primjenjive u liječenju tumora dojke i jajnika.

Nakon prošlogodišnje naslovnice časopisa Nature, dr. sc. Tomislav Domazet-Lošo ove godine je briljirao u časopisu Nature Reviews Genetics, otkrićem da se geni spontano stvaraju.

Dr. sc. Enis Afgan, objavio je vrhunski znanstveni rad u Nature Biotechnology, čiji rezultati omogućuju jednostavnu dostupnost okruženju za izvršavanja bioinformatičkih analiza na cloud infrastrukturi kroz Galaxy aplikaciju, a dr. sc. Tin Klanjšček objavio je rad u novom časopisu Nature Communication o utjecaju klimatskih promjena na reproduktivnost polarnih medvjeda.

Važno je spomenuti i nagrađene znanstvenike koji su ove godine ostvarili značajne rezultate iz područja fizike, kemije, biomedicine i molekularne biologije i objavili radove u najboljim časopisima iz tih područja i koji su dobili značajna financijska sredstva unutar FP7 ili drugih međunarodnih i domaćih kompetitivnih projekata.

Dr. Ramljak je naglasila da se nada da će ova nagrada potaknuti i druge znanstvenike na ostvarenje vrhunskih znanstvenih rezultata, te da će i dalje nastojati, koliko god je moguće, odvajati financijska sredstva za poticanje izvrsnosti u znanstvenom radu jer se time pridonosi stvaranju jače prepoznatljivosti IRB-a i njegovih znanstvenika na svjetskoj razini.

Popis nagrađenih znanstvenika dostupan je na web stranici www.irb.hr

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam