Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.11.2023. 12:49

EU parlament 

EU usvaja europsku digitalnu putovnicu

S EU digitalnom zdravstvenom putovnicom građani će moći jednostavno i besplatno pristupiti svom zdravstvenom kartonu.

EU usvaja europsku digitalnu putovnicu

Na zajedničkoj sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) i Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) Europskog parlamenta, usvojena je EU digitalna zdravstvena putovnica tj. europski prostor za zdravstvene podatke.

Kao izvjestitelj Europskog parlamenta za ovaj zakonodavni akt, na tekstu izvješća radio je hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol, koji je izjavio da je bio zadužen i za vođenje pregovora s ostalim političkim grupacijama s ciljem da novi sustav funkcionira u praksi te da se hrvatskim građanima omogući kvalitetnije i brže liječenje.

S EU digitalnom zdravstvenom putovnicom građani će moći jednostavno i besplatno pristupiti svom zdravstvenom kartonu u digitalnom obliku, putem računala ili mobilnih uređaja. Trenutačno je problem što u nekim državama EU medicinsko osoblje ne može pristupiti medicinskom kartonu, čak ako odu na pregled ili medicinski zahvat u drugi grad unutar svoje države, navodi Sokol.

"Građani će moći izravno, jednostavno i besplatno pristupiti vlastitom zdravstvenom kartonu u elektroničkom obliku i podijeliti svoje zdravstvene podatke s liječnicima u našoj državi ili državama članicama. Donošenje ovog europskog zakona predstavlja važnu prekretnicu u digitalnoj transformaciji zdravstva u Europskoj uniji".

Izviješće još mora biti usvojeno na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta idući mjesec, nakon čega će započeti pregovori s Europskim vijećem i Europskom komisijom.

Kako će europska digitalna zdravstvena putovnica funkcionirati u praksi mogli bismo saznati uskoro, no pretpostavljamo da će biti slično onome kako danas pristupate svojim podacima preko zdravstvenog portala unutar sustava e-Građani.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Tomislav Sokol
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->