Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.11.2015. 16:23

IT Biz Crunch Forum 

Boris Nemšić: Telekomi će postati čista infrastruktura

Ne postoji niti jedan biznis koji ne može biti inoviran, nema ga.

Boris Nemšić: Telekomi će postati čista infrastruktura

Boris Nemšić je vrhunski svjetski manager koji je nakon ukidanja telekom monopola, u Hrvatsku doveo Vipnet i T-comu u svega par godina oduzeo veliki tržišni udio koristeći inovativni pristup kupcima. Ubrzo potom Nemšić je postavljan na čelo Telekom Austria kojim opet osvaja nova tržišta, te je proglašen jednim od najboljih managera Austrije. Danas je izvršni član odbora Delta Partners grupacije u Dubaiju i upravlja velikim investicijskim poolom za ulaganje u nove inovativne tehnološke projekte. 

Nemšić slovi kao jedan od 5 top menadžera i vodećih regionalnih stručnjaka u telekomunikacijama. Na inspirativnom keynote izlaganju u vezi inovacija i investicija na ovogodišnjem IT Biz Crunch Forumu koji se održao u okviru ICT Gold Award konferencije u organizaciji medijske kuće Vidi nije baš predvidio svjetlu budućnost za telekom tvrtke budući da njihov profit i privrženost korisnika preuzimaju tzv Digitalguys odnosno Google, Facebook... 

Izdvajamo 6 bitnih razmišljanja i savjeta top menaždera Borisa Nemšića o načinu na koji trebamo gledati prilike koje dolaze u području interneta i telekomunikacija koje je kao keynote poručio sudionicima ICT Gold Award konferencije: 

Telekomunikacijske tvrtke će postati čista infrastruktura 

Nemšić se poziva na primjer Facebooka, koji se u samo 3 i pol godine povećao 14 puta, te navodi da ne postoji niti jedna druga tvrtka koja je tako rasla, uz istovremeno povećanje contenta od 28 puta. Pored toga navodi da je količina sadržaja koji smo svi stvarali od početka civilizacije do 2003. godine u 2010. godini stvorena u samo 2 dana, a 2020. godine će biti generirana u samo sat vremena.

„Promet raste, infrastruktura se mora nadograđivati, a telekomima padaju prihodi. Telekomi padaju i u privrženosti i u važnosti korisnicima, dok tvrtke koje stavljamo u mapu Digital (Google, Facebook...) rastu“, navodi Nemšić, dodajući kako Telekomi teško mogu promijeniti trend u kojima Digital tvrtke rastu u prihodima, dok njima padaju. „Uspijevaju one tvrtke koje su inovirale, a to su digitalguys, kaže. 

Boris_Nemsic_IT-Biz-Crunch-Forum-_ICT-Gold-Award-2015 5

Sudjelujte u digitalizaciji svjetskog GDP-a 

U svojem izlaganju Nemšić je rekao da pametni telefoni mogu nešto što prije nije postojalo, a aplikacije koje su dijelovi sustava mogu u nekoliko sekundi doći do korisnika. „Svaki app je kanal prema nečemu novome i one definitivno mijenjaju svijet“, kaže Nemšić,

„Globalni GDP je cca 73 trilijuna dolara, 2,5 posto otpada na mobilne industrije. Za čak 40 posto GDP-a se misli da se ne može digitalizirati i appizirati, ali za 32% svjetskog GDP-a se smatra da se može i to je ogromna prilika, dodaje

„Budite dio 32 posto svjetskog GDP-a kojeg se može digitalizirati i budite samim time uspješni,“ zaključio je Nemšić 

Boris_Nemsic_IT-Biz-Crunch-Forum-_ICT-Gold-Award-2015 2

Inovacija je krvotok društva

Nemšić je iznio zanimljivu tezu da je inovacija krvotok društva, te kaže kako je najveći neprijatelj inovacije strah, a njega stvaraju očekivanja. „Primjer je razmišljanje o rastu od 7% u kvartalu, što je kratkoročno, a vidjeli smo da se inovacije isplaćuju tek za nekoliko godina, ističe Nemšić. „Dajte priliku inovatorima, nekoliko pametnih glava i nemojte ih tjerati da daju output isti dan, jer možda imaju neku ludu ideju. Odvojite sredstva, postotak za takav razvoj i dajte im podršku“, rekao je Nemšić. 

Hrvatskoj nedostaje ekosustav

Nemšić upozorava da Hrvatskoj nedostaje ekosustav, odnosno cijela financijska pozadina za inovacije, bez obzira bili to poslovni anđeli, startup ili venture financiranja, te kaže kako smo tu jako daleko, ali i cijela Europa. „Drugi iza Amerike je Izrael. Iako ni kod njih nije lako dobiti novac, tamo je to normalno. Kod nas je to valjda najteži faktor. Hrvatska je na 92 mjestu po indexu inovacija. Tome se ne treba smijati, to je žalosno. Hajdemo sljedeće godine biti na 89. mjestu, kaže Nemšić, te navodi da smo u jednom od 12 kriterija koji čine inovation index, već na 43 mjestu.„To je technology readiness, znači mi imamo infrastrukturu. Imamo ljude, imamo obrazovanje, a nešto drugo nam nedostaje“, dodaje.

Boris_Nemsic_IT-Biz-Crunch-Forum-_ICT-Gold-Award-2015 3

Koeficijent uspješnih ulaganja je 2 od 10, ali bitno ih je imati 10 

Govoreći o ulaganju, Boris Nemšić navodi da se ideje događaju apsolutno svuda, no najviše ih ima u SAD-u, što on pripisuje mindsetu, mada se doslovce događaju svuda.

„Kada mi biramo gdje ćemo kao fond ulagati, najviše gledamo ljude. Odluka o investiranju vezana je uz kombinaciju menadžmenta koji nosi ideju i same ideje, navodi. „Treba biti oprezan i ne zamijeniti inovativnost s inspiracijom ili da budem pristojan „spontanošću“, pa da se ne dogodi da se nikad ne dođe do prototipa. Investitori imaju koeficijent uspjeha u 2 od 10 pokušaja, ali bitno je imati tih 10 pokušaja“, savjetuje Nemšić.

Boris_Nemsic_IT-Biz-Crunch-Forum-_ICT-Gold-Award-2015

Jedina ideja koja funkcionira je globalna

Na kraju svojeg izlaganja Nemšić je naglasio da je cijela ekonomija globalna, pa je i jedina ideja koja funkcionira - globalna ideja, pa je nebitno je li primijenjena na lokalnoj razini ili u čitavom svijetu. „Bit će pet takvih po svijetu po principu copy-paste, ali ideja će biti globalna“, zaključuje Nemšić. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam