Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.11.2015. 15:42

IT Biz Crunch Forum 

Mate Rimac: Automobil dolazi po vas

Poznati hrvatski inovator i poduzetnik otkriva što nas očekuje u bliskoj budućnosti.

Mate Rimac: Automobil dolazi po vas

Mate Rimac koji je sve samo ne prosjek hrvatskog poduzetnika, a čije ime je već duže vrijeme poznato širom svijeta zbog Concept One superautomobila i svih jedinstvenih inovacija koje su u njega ugrađene, održao je vrlo originalno keynote izlaganje sa svojom vizijom budućnosti prijevoza na ovogodišnjem IT Biz Crunch Forumu koji se održao u okviru ICT Gold Award konferencije u organizaciji medijske kuće Vidi. 

U toj budućnosti nećemo posjedovati vlastiti automobil, najavljuje Mate Rimac, jer je resurs većinu vremena neiskorišten, a prometne gužve u svjetskim megapolisima ne daju drugu opciju nego razvoj autonomnih električnih vozila on-demand. 

Prototip prijevoza budućnosti, koji je zamišljen od strane Mate Rimca je da korisnik preko pametnog telefona naruči automobil, on potpuno autonomno dođe po njega, odveze ga na odredište pomoću sustava samoupravljanja, te nakon toga nastavi dalje na svoje odredište. 

Nakon te ekskluzivne prezentacije o kojoj su prikazani materijali o kojima će se još puno pričati, Rimac se uključio u okrugli stol u društvu poduzetnika, inovatora i investitora, Borisa Nemšića, Nenada Bakića, Dražena Mavrića, te moderatora Dubravka Merlića. Tijekom razgovora o inovacijama, složio se sa svima prisutnima ali i posebno naglasio da same inovacije i patenti bez realizacije nemaju smisla.

Mate Rimac_IT Biz Crunch Forum _ICT Gold Award 2015 4

Originalna razmišljanja Mate Rimca mogu se shvatiti i kao neprocjenjivi savjeti za svakog tko razmišlja o svom globalnom biznisu, budući da dolaze od vrlo uspješnog inovatora i poduzetnika, pa evo nekoliko koje je uputio okupljenima na IT BIZ Crunch forumu:

1. Patentiranje

Rimac je prije svega pojasnio razloge zbog kojih je odlučio da više neće prijavljivati patente za svoja tehnološka rješenja.

"U početku sam gubio puno vremena s papirima za patentiranje. Kad smo mi prijavili našu prvu bateriju za patentiranje, pa do kada smo dobili patent, već smo bili 5 generacija dalje. Za našu industriju to uopće nema smisla. Radije želimo biti cutting edge i brzi u razvoju, pa kad nas netko iskopira da smo mi već puno dalje", naglašava Rimac.

Mate Rimac_IT Biz Crunch Forum _ICT Gold Award 2015 3

2. Konkurencija

U daljem razgovoru Rimac je svima okupljenima otkrio da njegova tvrtka nema što skrivati, te konkurenciju ne doživljava kao prijetnju i rado im bez ikakvih ograničenja pokazuje svoj pogon i projekte na kojima radi što baš nije slučaj s ostalim proizvođačima u svijetu.

"Mi smo jako otvoreni, pa našim konkurentima, kupcima i svima ostalima, omogućujemo da prođu cijelu firmu s fotoaparatima. Želimo da ova industrija raste i da svi skupa rastemo, a ne da smo jedni protiv drugih", navodi.

Mate Rimac_IT Biz Crunch Forum _ICT Gold Award 2015 2

3. Sajmovi inovacija

Rimac se također osvrnuo i na sajmove inovacija, rekavši da ih je on do sada već mnogo prošao i to širom svijeta, te je ujedno malo kritizirao sustav nagrađivanja inovacija ali i same inovatore jer se previše bave samim inovacijama, a ne konkretnom razradom ideja i njihovom monetizacijom.

"Imam dojam da cijela ta ekipa voli ići malo van i da im to netko plaća, da jedu i piju na račun države. Od 1000 natjecatelja realno nešto vrijedi njih 16-17 koji dolaze kući s medaljama. I onda čujete "pet Hrvata se vratilo s 4 zlatne medalje. Ja imam pune zidove medalja i to ništa ne znači samo za sebe“, izjavio je Mate.

Mate Rimac_IT Biz Crunch Forum _ICT Gold Award 2015 8

4. Realizacija

Glavni problem s inovacijama je za Rimca u tome što inovatorima nedostaje smisao za realizaciju projekata.

"Treba se više fokusirati na realizaciju. Dok sam ja išao na natjecanja jedna žena je donijela grah salatu i za to dobila nagradu za inovaciju. Treba se više fokusirati na startupove, na komercijalizaciju, znači ne na ideje, nego na komercijalni proizvod".

Mate Rimac_IT Biz Crunch Forum _ICT Gold Award 2015 5

5. Autonomni automobili

Obzirom da predstavlja autoindustriju, Rimac nije propustio priliku reći dosta bitno razmišljanje vezano uz njezinu budućnost.

"Gotovo svi imamo automobil, a malo ga koristimo. Jednom kada vožnja automobilom postane autonomna, biti će bolje iskoristiva, a svi ćemo se tom tehnologijom moći služiti", ističe Rimac.

Predstavljen-Concept-One-hrvatski-superautomobil_VIDIClanakNaslovna

Ne bismo imali ništa protiv da telefonom možemo naručiti da po nas dođe Rimčev autonomni Concept One.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->