Nalazite se
  • Lifestyle
  • VIDEO: Tesla Rock Opera na izložbi o Nikoli Tesli
Članak
Objavljeno: 01.12.2017. 10:53

Tesla: Mind from the Future 

VIDEO: Tesla Rock Opera na izložbi o Nikoli Tesli

Tesla rocks! Čitatelji budite ponosni: VIDIjevac napisao libreto za rock operu o najvećem svjetskom umu.

VIDEO: Tesla Rock Opera na izložbi o Nikoli Tesli

U Zagrebu je otvorena multimedijska izložba Nikola Tesla: Mind from the Future, koju možete pogledati do 20.3.2018. u Meštrovićevom paviljonu na Trgu žrtava fašizma. Izložba je napravljena u slavu jednog od najvećih umova svih vremena na ovim prostorima, inovatora i futurista Nikole Tesle, koji je zadužio čitav svijet izumima koje danas koristimo svakodnevno, a čije su vizije još uvijek daleko ispred našeg vremena. Kroz šetnju izložbom imat ćete mogućnost vidjeti najznačajnije Tesline izume i inovacije, kao i naučiti mnogo toga o njegovom utjecaju na znanost i tehnologiju kroz najmodernije prezentacijske tehnologije koje uključuju tech instalacije i  VR prezentacije.

Tesla Rock Opera izlozba Mind From The Future 6

U sklopu otvorenja izložbe svi posjetitelji došli su u priliku doživjeti susret s Teslom i na glazbeni način, jer su po prvi puta uživo izvedeni songovi iz glazbeno-scenskog djela Tesla Rock Opera od autorskog trojca: Andrej Kljaković (kompozitor), Igor Sečen (libretist) i Lino G. Rocha (pisac tekstova pjesama na engleskom).

Songove su izvodili pjevači iz jedne od postava buduće rock opere, Mario Huljev (Tesla), Igor Drvenkar (Edison), Ervin Baučić (Morgan), Karla Krmpotić (White Dove) i Asad Sanuri (Mark Twain) koji su svojim upečatljivim izvedbama stvorili svojevrsni vokalni zvučni zid koji je u kombinaciji s moćnom glazbom pratećeg banda demonstrirao svu snagu buduće rock opere koja ima potencijal za punjenje velikih domaćih i svjetskih dvorana. Na pozornici se još našao i glumac Dražen Bratulić u ulozi naratora (Voice from the Multiverse), dok je kostime za ovu priliku odabrala kostimografkinja Katarina  Radošević Galić.

Tesla Rock Opera izlozba Mind From The Future 4

Vrlo smo ponosni što je libretist Tesla Rock Opere naš kolega, novinar i urednik Igor Sečen, kojeg smo pitali u kojoj je fazi rock opera i kada ćemo imati mogućnost da ju u cijelosti pogledamo u nekom kazalištu ili koncertnoj dvorani. Igor nam je rekao da je rad na pisanju i komponiranju ove opere koja se razvija već više godina dovršen, za sve songove su napravljene demo snimke i više demo videa, tako da je sada sve na produkciji koja gura projekt ka sceni, usprkos velikim preprekama koje su (kao i sve drugo u našoj zemlji) vezane uz novac koji je potreban za finalnu realizaciju.

"Tesla Rock Opera je vrlo zahtjevna za realizaciju jer uključuje pjevače, rock band, simfonijski orkestar, zbor i plesače, a kada se tome doda scena za koju bismo htjeli da vizualima podsjeća na legendarni film Metropolis uz dodatak atraktivnih scenskih tehnologija poput LED plesača, laserske rasvjete, "Tesla coila", holograma, jasno je da sve to košta. Današnjoj hrvatskoj glazbenoj umjetnosti i umjetnosti općenito nedostaju umjetnički mecene koji su u povijesti donijeli na scenu neka najveća djela koja danas smatramo klasicima", izjavio je Sečen.

Još nam je rekao da postoje neke konkretne ponude, no za sada nam ne smije ništa reći, osim što se očekuje da bi premijera trebala biti 2019. godine, a ujedno navodi i kako je sva pomoć dobrodošla pa mu se svi zainteresirani investitori mogu slobodno javiti.

Tesla Rock Opera izlozba Mind From The Future 5

Na pitanje o tome kakav je sadržaj opere, Sečen kaže: Ovo nije mjuzikl već rock opera, što znači da su čitava radnja i dijalozi prezentirani kroz pjesme koje funkcioniraju unutar opere, ali i zasebno, pa je vrlo lako moguće da bi zbog Kljakovićeve genijalnosti neki songovi mogli postati i veliki hitovi ako se dopadnu publici. Nadalje, ovo nije biografija Nikole Tesle, već spoj poznatih činjenica, najvećih izuma i ideja, postignuća, spekulacija, razočarenja, kontroverzi, pa čak i svojevrsnih teorija zavjera o najvećem izumitelju s ovih naših prostora kojeg mnogi svojataju, a on zapravo pripada čitavom čovječanstvu. Stoga možete očekivati puno iznenađenja i neočekivanih zbivanja, a ono što će se stalno provlačiti je osnovna poruka ovog kozmopolita – free energy.

Nadamo se da će Igorova ekipa dovesti na scenu ovaj multimedijski spektakl koji veliki genij i kozmopolit Nikola Tesla definitivno zaslužuje.

Igor nam je omogućio da ekskluzivno i premijerno objavimo dvije demo video snimke iz studija.

Prvu pod nazivom White Dove u izvedbi Ivone Postružin i Dine Jelusića možete pogledati ovdje.  

Druga pjesma Shining Light okuplja više izvođača, pa u njoj pjevaju Ervin Baučić, Mario Huljev, Ivona Postružin, Taher Sanuri i Ivan Penezić, a možete ju pogledati i poslušati ovdje. 

Tesla Rock Opera
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->