Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.06.2019. 12:27

ToSky 

Rusi poslali Ladu na rub svemira

U modelu starog sovjetskog automobila sjedila je lutka predsjednika Roscosmosa.

Rusi poslali Ladu na rub svemira

Ruski startup iz Sibira pod nazivom ToSky, odlučio je malo kopirati Elona Muska i prema svemiru uputiti smanjeni model Lade Nive iz doba SSSR-a. Za razliku od Muska koji je u svemir poslao svoj sportski auto s lutkom Starmana, Rusi su u Ladu posjeli lutku predsjednika ruske svemirske agencije Roscosmos Dmitrija Rogozina, koji je odabran temeljem glasovanja na internetu.

Lada i Rogozin su potom balonom na helij podignuti u stratosferu, odnosno na visinu od 20 km, nakon čega su se padobranom vratili na Zemlju. 

Mada ovo djeluje kao šala, ideja tvrtke ToSky je bila prikupljati podatke koji će joj koristiti u dizajniranju kabina koje će moći provesti duže vrijeme u stratosferi i nositi više tereta.

Dmitrija Rogozina ruski korisnici interneta su odabrali zbog njegove nedavne izjave u kojoj je raketu Soyuz 2 usporedio s Ladom, a nove Angara projektile s kamionima šleperima.

Pored toga on je prilikom uvođenja sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini svojevremeno rekao da ukoliko Amerikanci nastave provoditi sankcije protiv Rusije, mogu u svemir putovati samo trampolinom.

Čitavu snimku leta Lade i Rogozina u stratosferu možete pogledati u ovom videu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->