Nalazite se
  • Lifestyle
  • Prolazimo skupinu i u osmini gubimo od Francuske
Članak
Objavljeno: 13.06.2018. 11:01

Prediktivna analitika 

Prolazimo skupinu i u osmini gubimo od Francuske

Umjetna inteligencija ne daje Hrvatskoj previše šanse za osvajanje SP-a u nogometu.

Prolazimo skupinu i u osmini gubimo od Francuske

Uoči početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji mnoge kladionice, vračevi, astrolozi, šamani, ali i znanstveni timovi pokušavaju otkriti tko bi mogao postati svjetski prvak. Pri tome se koriste različite metode, od gatanja iz graha, gledanja položaja zvijezda, pa sve do korištenja strojnog učenja za potrebe prediktivne analitike, kakvu koristi hrvatski tim Bisnode Group Analytics. 

On kaže kako za predviđanje događanja na SP-u koristi  rudarenje podataka, posebnu tehniku analize koja se usmjerava na otkrivanje uzoraka i trendova u podacima kako bi unosili podatke u prediktivni model i rangirali timove. Koristeći sve povijesne podatke o igrama reprezentacija tijekom protekle 4 godine, razvili su model koji procjenjuje vjerojatnost pobjede, neriješenog rezultata ili poraza, kao i gol-razliku na svakoj budućoj utakmici reprezentacija koje sudjeluju u ovom natjecanju.

Prolazak skupine

 

Prvi cilj je bio razviti model koji može predvidjeti rezultat pojedinačne utakmice na temelju karakteristika momčadi, dok je drugi bio odrediti najvjerojatniji scenarij turnira i ostalu izvedenu statistiku provođenjem velikih simulacija, uzimajući u obzir specifičnosti turnira. Prvi model temeljio se na povijesnim podacima o vrsti turnira, mjestu odigravanja utakmice, rezultatu, plasmanu momčadi i tako dalje. Ocjene momčadi unesene su u napredni model zasnovan na strojnom učenju koristeći tehniku za izračunavanje vjerojatnog ishoda na svakoj utakmici, poznatu kao eXtreme Gradient Boosting.

Osmina finala

 

Upotrebom ovog prediktivnog modela, proveli su simulacije za stvarne utakmice koje će biti odigrane. Generiranjem milijuna simulacija, izvukli su probabilističke informacije povezane sa svakom reprezentacijom i njezinim stizanjem do svake faze turnira. Taj pristup nije omogućio samo procjenu vjerojatnosti da jedan tim stigne do određene faze, već je pružio i najvjerojatniji scenarij cijelog turnira, kao i ukupnu šansu svake momčadi da se domogne pokala. 

Vjerojatnost osvajanja turnira

Ukoliko se prediktivna analitika Bisnodea pokaže točnom, najviše razloga za veselje imaju Brazilci, kojima AI daje najveće šanse za osvajanje SP-a, dok je na drugom mjestu Njemačka, a na trećem Španjolska. Što se Hrvatske tiče, prediktivni model nam daje relativno dobre šanse za prolazak skupine, no nakon toga najvjerojatnije gubimo u osmini finala i to od Francuske. Šansa za osvajanje prvenstva nam iznosi 2,1%, pa smo prema statističkom modelu svrstani u zlatnu sredinu odnosno na 12. mjesto od 32 reprezentacije. Najmanje šanse za osvajanje prvenstva ima Saudijska Arabija sa samo 0,12%.

Moramo priznati da nas jako zanima koliko je model Bisnodea točan u predviđanju događanja na SP-u u Rusiji, pa ćemo osim uživanja u nogometu ovih dana malo pratiti i uspješnost hrvatskog AI Nostradamusa.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam