Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.10.2020. 12:15

VIDI.edu 

Studij s hrvatskom i američkom diplomom

RIT Croatia ima jedinstveni pristup usvajanju vještina i znanja, pri čemu studenti rješavaju konkretne probleme iz realnog IT sektora.

Studij s hrvatskom i američkom diplomom
Martin Žagar

Kako biste potencijalnim studentima predstavili svoju instituciju i program? Koje smjerove nudite i kako se oni prilagođavaju promjenama?

RIT Croatia je međunarodni kampus američkog sveučilišta Rochester Institute of Technology (RIT) koji, uz hrvatske kampuse u Dubrovniku i Zagrebu, ima međunarodne kampuse u SAD-u, Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima te na Kosovu.

RIT Croatia je jedina visokoobrazovna institucija u državi čiji diplomanti preddiplomskih stručnih studija stječu dvije diplome: hrvatsku koju dodjeljuje RIT Croatia te američku koju dodjeljuje RIT. 

Nastavno na STEM područja, trenutno na našim kampusima studenti mogu odabrati preddiplomski stručni studij iz Informacijskih tehnologija / Web and Mobile Computing, te Master of Science studij naziva Information Sciences and Technologies koji kreće ove jeseni. Osim po visokokvalitetnom američkom obrazovanju, poznati smo po career-oriented education, znači obrazovanju koje je oblikovano tako da studente nauči kako teoriju primjenjivati u praksi te kako kritički promatrati (poslovni) svijet oko sebe. Pritom njegujemo razvoj tzv. T-shaped znanja i vještina koje studentima osiguravaju veću širinu znanja.

U konačnici, sve što činimo, činimo s ciljem adekvatne pripreme studenata za tržište rada. Uz kurikulum koji se ažurira u suradnji s kolegama s matičnog sveučilišta u SAD-u, ali i trendovima i potrebama industrije, njegujemo hands-on pristup gdje se znanje preneseno na predavanjima dodatno učvršćuje rješavanjem stvarnih problema IT industrije.

RIT-Day-3---Mesek-Mislav-7585

Razni poslovni slučajevi, istraživanja i projekti odvijaju se u okviru nastave, a studenti četvrte godine svoj završni rad rade na konkretnom problemu IT industrije. Formiraju se timovi s kampusa iz Hrvatske, SAD-a i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a naši studenti stječu iskustvo rada u timu čiji se članovi nalaze na različitim kontinentima simulirajući time stvarno radno iskustvo u nekoj multinacionalnoj kompaniji. Svake godine klijenti dolaze iz SAD-a, ali i iz Hrvatske.

Nastavno na lokalne kompanije, neki od klijenata prošle godine bili su A1 Hrvatska, Poliklinika Bagatin, Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera... Ove će godine neki od klijenata biti i tvrtke Rimac Automobili i GDi. Uz spomenuto, već godinama razvijamo jedinstveni program stručne prakse.

Tijekom četiri godine studenti Informacijskih tehnologija provedu minimalno 800 radnih sati radeći za tvrtke iz IT industrije poput Phobsa, Microblinka, Hrvatskog telekoma, Mstarta, Verso Altima grupe, T-matixa, Megatrenda, Enum Softwarea, Croza, Perpetuum Mobilea, Bit4Bytesa, Infoarta, Extension Enginea, FIVEa, Async Laba, CS computer systemsa i mnogih drugih.

Uz brojne druge aktivnosti koje naš Ured za karijere organizira s ciljem povezivanja studenata s industrijom, često se upravo tijekom stručnih praksi dogodi da naši studenti oduševe poslodavce pa se ili vraćaju odraditi drugi blok prakse ili pronalaze zaposlenje i prije diplomiranja.

Planirate li otvarati studijske programe za zanimanja u interdisciplinarnim djelatnostima kao što su Machine learning, Big data scientist, game developer…?

Ove jeseni krećemo s prvom generacijom studenata Master of Science razine studija, naziva Information Sciences and Technologies. Program je nastao kao odgovor na potrebe i zahtjeve tržišta u sve važnijem području Big data. Studij je namijenjen polaznicima s određenim predznanjem u području IT tehnologija s ciljem produbljivanja znanja u području podatkovnih znanosti, s naglaskom na analizu, obradu i vizualizaciju podataka.

RIT-Day-3---Mesek-Mislav-7874

Neki od kolegija uključuju Visual Analytics, Data-driven Knowledge Discovery, Project Management, Geographic Information Science and Technology, Data Warehousing te Analytical Thinking. Studij je izvrstan za sve koji promišljaju o poslovima podatkovnog znanstvenika i analitičara.

Kakva su vaša iskustva i priprema za potencijalnu novu online nastavu?

Matično sveučilište ima gotovo 40 godina iskustva u izvođenju nastave na daljinu; infrastruktura i alati već su unaprijed bili dobro posloženi, što nam je omogućilo jednostavan prelazak iz klasičnog u online okruženje tijekom proljetnog semestra prošle godine.

Ovu smo godinu započeli s izvođenjem nastave uživo, online te kombinirano (dio nastave se izvodi uživo, a dio online), uz primjenu svih propisanih epidemioloških mjera nadležnih tijela i matičnog sveučilišta. Uz to, RIT Croatia ima Sigurnosni plan za akademsku godinu 2020-21 (dostupan na našim web stranicama) koji definira izvođenje nastave i ponašanja svih dionika u našem sustavu te je podijeljen svim studentima i zaposlenicima. Konačno, razvili smo i sustav praćenja sigurnosti na kampusima. Podaci se ažuriraju na dnevnoj bazi i također su dostupni na našim web stranicama.

Kolika je školarina na vašem učilištu/fakultetu i koje su mogućnosti za stipendije?

Školarina za puno nastavno opterećenje studenata preddiplomskih stručnih studija koji akademsku godinu 2021./2022. započinju u jesenskom ili proljetnom roku, iznosi 6.400,00 eura. RIT Croatia već dugi niz godina svojim studentima nudi stipendije i financijske potpore. Godišnje u te svrhe izdvajamo više od 2,6 milijuna kuna. 70 % prijavljenih kandidata prošle je godine ostvarilo pravo na financijsku potporu ili stipendiju RIT Croatia.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->