Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.12.2017. 09:17

Ladies of New Business 

Održana konferencija o ženama u gaming industriji

Žene u gaming industriji imaju značajno mjesto, ali moraju im se do kraja otvoriti vrata.

Održana konferencija o ženama u gaming industriji

Nakon prošlogodišnje ICT Gold Awards konferencije u organizaciji portala IT Biz Crunch i medijske kuće VIDI u sklopu koje je objavljena lista 50 najutjecajnijih žena u hrvatskom ICT-u, u organizaciji Netokracije održana je Ladies of New Business konferencija, ovoga puta posvećena ženama u gaming industriji. Konferencija održana u Zagrebu u prostoru coworking centra HUB385 okupila je 150 sudionica i sudionika koji su iz vlastitog iskustva govorili o tome kako efikasno rušiti barijere i stereotipe te naći svoje mjesto u toj industriji.

Konferenciju su otvorili moderatorica Ana Mitar (Void Main Studio) te glavni urednik Netokracije Ivan Brezak Brkan nakon čega je uslijedilo zanimljivo predavanje "Gaming kao najveća zabavna industrija" gdje je Ines Klemenčić iz Machina Akademije statistikom približila stanje u gaming industriji te poručila da je prosječna dob igrača 36 godina 

Na prvoj panel raspravi "Zašto je gaming dobar za marketing i poduzetništvo" sudjelovali su Martina Rizman Matić (Vipnet), Snježana Šlabek (Cambrige Innovative System Solutions), Martina Radanović (Good Game) i Dragana Gučanin (Valiance UG). Raspravljalo se o kontinuiranom porastu gaming industrije, gaming svijetu kao eko sustavu u kojem još uvijek dominiraju muški igrači te gamifikaciji, trendu koji je osvojio velike svjetske kompanije. Potencijal industrije videoigara prepoznale su i velike kompanije poput Vipneta koje ulažu u popularizaciju i profesionalizaciju e-sporta, čemu svjedoči i najveća regionalna esport liga Vip Adria League.

preuzmi (3)

Na panel pod nazivom "Tvoja karijera u gaming industriji: Streaming igara" našle su se Jelena Savić (Vip Adria League), Sanda Mamić (Sansen’s World) i Ana Filip (Neuralab). Internet streaming generički je naziv za tehnologiju prijenosa audio i video streaminga koji je danas postao vrlo popularan. Unatoč tome što je streaming prilično skup 'sport', panelistice smatraju da je streaming dostupan svima. 

Na konferenciji je nastupila i mlada Ana Bošković, izvršna producentica iz Cateia Gamesa, koja se posebno dotaknula pitanja seksualne objektifikacije i infantilnosti ženskih likova te davanju obilježja neljudskim likovima u videoigrama. Ana je naglasila da je cilj izjednačiti muške i ženske likove u igrama te raditi na što kvalitetnijim likovima, bez obzira na spol.

preuzmi (2)

Sudionice i jedan sudionik posljednjeg panela večeri, pod nazivom "Tvoja karijera u gaming industriji: Razvoj igara", smatraju da postoji veliki interes za rad u gaming industriji i razvoju videoigara. Panelistice Tatjana Savić (Eipix), Nika Dvoravić (Croteam), Katarina Amižić (Games Revolted) te Jure Rašić (Nanobit) priznali su da je danas još uvijek prisutno razmišljanje i etiketiranje da su žene uglavnom artistice, a muškarci programeri. Ipak, panelisti su se složili da rodna diskriminacija u gaming industriji ne postoji.

Konferencija Ladies of New Business – Gaming Edition prikazala je zanimljivi život žena u gamingu, a nadam se time i potaknula više žena na obrazovanje i razvoj karijere u ovome smjeru”, poručila je Ana Spasojević, direktorica ljudskih resursa u Nanobitu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->