Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.12.2021. 10:59

Promo 

Najsigurnija lokacija za vašu IT infrastrukturu

Fokus data centra bit će i na uslugama u Cloudu koje nudi A1 Hrvatska.

Najsigurnija lokacija za vašu IT infrastrukturu

Novootvoreni najmoderniji podatkovni centar u Novom Zagrebu korisnicima A1 Hrvatske omogućit će sigurnu lokaciju za IT infrastrukturu i osigurati vjetar u leđa za brojne IT usluge koje kroz Cloud nudi ovaj veliki telekom. Investicija vrijedna 11 milijuna eura stoji iza jedinog data centra  u Hrvatskoj koji je iz temelja izgrađen prema Tier III kriterijima UpTime instituta.

Sigurno mjesto za ključnu infrastrukturu

Objekt je na površini od 2.122 m2 rađen kao armirano betonska konstrukcija u koju je utrošeno 220 tona armature i 5500 tona betona te je u stanju izdržati potrese do magnitude 9 po Richterovoj ljestvici. No osim same sigurnosti i čvrstoće zgrade, jako je bitna povezanost na vrhunsku optičku infrastrukturu. S tri trase prema data centru idu optički vodovi što osigurava redundantnost i doprinosi zajamčenoj gotovo maksimalnoj dostupnosti prema korisnicima. U vanjske trase utrošeno je 50 kilometara optičkih kabela, a još dodatnih šest unutar objekta.

Da bi centar neprekidno radio, opremljen je vlastitom trafostanicom napajanom iz elektrodistribucijske mreže preko tri neovisne grane napajanja. Maksimalni kapacitet napajanja je 2MW, dok je za slučaj nestanka električne energije tu dizelsko agregatsko postrojenje s kapacitetom od 2MW.

DATA_CENTAR1

Zgrada je osigurala certifikat energetske učinkovitosti A+, a kao ključna komponenta svakog podatkovnog centra ugrađen je state-of-the-art sustav klimatizacije. Tehnički prostori se hlade inverterskim klima ormarima s ugrađenim sustavom regulacije vlage.

Za sigurnost se brine sustav vatrodojave i sustav za gašenje požara s Novec 1230 plinom koji ispunjava najstrože ekološke standarde te je ugrađen u svih šest tehničkih prostorija.

„Ima puno posla, mi smo napravili po dizajnu i po projektu infrastrukturni zadatak koji je najteži. Sada samo popunjavanje data centra ovisi o projektima koje radimo s našim korisnicima. To je prije svega tipična IT infrastruktura, serveri i storage sustavi instalirani prema potrebama korisnika. Mi ćemo migrirati nekoliko segmenata ili čak cijele data centre naših korisnika, tako da će oni popunjavati ovaj prostor.“- o data centru nam je rekao glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska Ivan Gabrić s kojim smo razgovarali šetajući kroz tehnički prostor. Tvrtka partner u izvedbi ormara i UPS sustava za A1 podatkovni centar je svjetska korporacija Vertiv koja radi rješenja i za globalne igrače poput Amazona.

Fokus na Cloud usluge za poslovne korisnike

A1 podatkovni centar kao ključnu uslugu nudi kolokaciju, odnosno smještanje ključne ICT infrastrukture u data centar. Ideja je smjestiti svoje servere u moderni i certificirani centar. Na taj način se eliminiraju kapitalne investicije za izgradnju vlastitog data centra. Korisnici u isto vrijeme zadržavaju vlasništvo i kontrolu nad poslužiteljima i ostalom opremom.

Osim premještanja vlastite infrastrukture A1 Hrvatska omogućuje korištenje resursa podatkovnog centra kroz niz Cloud usluga. Jedno od mogućih rješenja je virtualno korištenje infrastrukture kao usluge (IaaS). Ovakav pristup izbjegava visoke troškove investicija u temeljnu infrastrukturu, a virtualna u isto vrijeme može zadovoljiti sve potrebe za produkcijskom, testnom i razvojnom okolinom. A1 Cloud omogućuje plaćanje ovisno o korištenju, Enterprise klasu sigurnosti i skalabilnost. Na ovakvu virtualnog infrastrukturu možete smjestiti web stranice, online trgovine, baze podataka, aplikacije i specijalizirana rješenja.

DATA_CENTAR4

Jedno od takvih dostupnih rješenja je Backup as a Service. A1 BaaS nudi brzu, jednostavnu i automatiziranu pohranu sigurnosnih kopija podataka s korisničke infrastrukture na servere u modernom A1 podatkovnom centru. U njemu će tim certificiranih stručnjaka održavati podatke te savjetovati o najoptimalnijem odabiru učestalosti, vrsti i roku čuvanje pohrane te povratu u slučaju gubitka.

Rješenje A1 Backup temelji se na Veeam softveru za sigurnost pohrane podataka, a osigurani su i najviši svjetski sigurnosni ISO standardi.

Disaster recovery još je jedno Cloud rješenje koje se brine za neprekidno poslovanje, bez obzira na vrstu ili opseg katastrofe. Ideja A1 DC rješenja je stvaranje redundancije između primarne i sekundarne lokacije korisničke ICT infrastrukture. U trenutku izbijanja problema osigurano je brzo preusmjeravanje virtualnog poslužitelja ili cijele infrastrukture na sekundarnu lokaciju s nultim gubitkom podataka i minimalnim prekidom rada. Disaster Recovery lokacija može sadržavati vlastitu mrežu, podatkovni sustav i poslužitelje sa ciljem visoke dostupnosti (High Availability) servisa.

Osnova za ostala ICT rješenja

Uz ključnu infrastrukturu, podatkovni centar postaje backbone za cijeli niz ICT sigurnosnih rješenja. Digitalna transformacija, rad od kuće i ostali izazovi pandemijskog poslovanja povećali su zahtjeve IT službi. U iznimno izazovnom okruženju remote worka za kompanije A1 Hrvatska nudi outsource sigurnosna rješenja u as a Service modelu.

A1 Firewall as a Service je usluga nove generacije za koju se koriste Checkpoint i Fortinet rješenja uz konstantnu dostupnost podrške telekoma. Firewall funkcionira na način da filtrira internetski promet kroz više slojeva i time značajno smanjuje štetu od Cyber napada.

A1 ADDoS nudi zaštitu putem rješenja svjetskog lidera NEtscout Arbor. Usluga štiti od DDoS napada koji pokušavaju iz više izvora zagušiti link volumenom te iskoristiti ranjivosti sustava. Za vrijeme napada onemugićen je normalan promet prema poslužitelju, pa korisnici ne mogu doći do podataka.

A1 Offensity je usluga koja testira i identificira slabosti u korisničkoj infrastrukturi. Sustav je automatiziran, a detaljne izvještaje interpretiraju stručnjaci iz A1 Hrvatske te u dogovoru s korisnicima predlažu sljedeće korake zaštite.

Bogati portfolio sigurnosnih rješenja ne staje tu, pa A1 poslovni korisnici na raspolaganju imaju A1 Net Protect rješenje koje štiti korisnički mobitel i ostale uređaje od malwarea, Endpoint sigurnosnu zaštitu, A1 SOC i Pričuvnu vezu Pro.

A1DATA_CENTAR105

Kapaciteti novog podatkovnog centra znatno će doprinijeti digitalizaciji, a Antonia Kujundžić Velimirović, direktorica upravljanja mrežom i IT uslugama u A1 Hrvatska napomenula je:

„U punom kapacitetu podatkovni centar će u šest tehničkih soba imati 300 IT ormara te zadovoljavati kriterije najzahtjevnijih korisnika u pogledu sigurnosti podataka i tehničke zaštite“.

Najveći benefit za poslovne korisnike je što ne moraju brinuti o infrastrukturi i opremi, dobivaju 24/7 podršku i održavanje te najvišu razinu sigurnosti, a sami mogu više resursa usmjeriti u svoje osnovno poslovanje.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->