Nalazite se
  • Zdravlje
  • Jedna injekcija liječi degenerativnu bolest diska
Članak
Objavljeno: 02.03.2023. 13:01

Clinical Radiology of Oklahoma 

Jedna injekcija liječi degenerativnu bolest diska

Postoji nada za oboljele od degenerativne bolesti diska u obliku novog tretmana koji uključuje jednokratnu injekciju.

Jedna injekcija liječi degenerativnu bolest diska

Bolest degenerativnog diska uključuje diskove unutar kralježnice. To su oni jastučići između kralježaka u vašoj kralježnici koji pomažu vašim leđima nositi težinu i omogućavaju složene kretnje kralježnice dok u isto vrijeme održavaju stabilnost. Kako starite, diskovi mogu izgubiti fleksibilnost, elastičnost i karakteristike amortizacije. Mogu postati i tanji kako dehidriraju. Kada se sve to dogodi, diskovi se mijenjaju iz gipkog stanja koje omogućava fluidne kretnje u ukočeno i kruto stanje koje ograničava vaše kretanje i uzrokuje bol.

Ako imate kroničnu bol u leđima ili vratu, možda imate bolest degenerativnog diska koja se često javlja u donjem dijelu leđa (lumbalna kralježnica) ili vratu (vratna kralježnica).

Procjenjuje se da od ove bolesti pati oko 40 posto populacije ljudi starijih od 40 godina, a svi koji su se susreli s kroničnim bolovima kralježnice, znaju koliko se teško liječi fizioterapijom, protuupalnim lijekovima, injekcijama kortikosteroida, ili u najgorem slučaju, kirurškim zahvatom.

"Postojeće liječenje kronične boli u donjem dijelu leđa zbog degenerativne bolesti diska često je neučinkovito ili su učinci kratkotrajni", rekao je dr. Douglas Beall, glavni autor nove studije i voditelj radiologije na Kliničkoj radiologiji u Oklahomi.

Novi tretman koji su razvili dr. Beall i njegov tim predviđa ubrizgavanje specijaliziranih stanica u oštećeni interverbralni disk kako bi se postojeće stanice potaknule na rast zdravog tkiva.

U trogodišnjem ispitivanju, 46 pacijenata s kroničnom boli u leđima primilo je održivu dopunu alografta diska, a razine boli su im bile nadzirane tijekom vremenskog okvira. Nakon što su razine boli procijenjene korištenjem vizualne analogne ljestvice i funkcionalnosti mjerene Oswestryjevim indeksom invaliditeta (ODI), 60% pacijenata prijavilo je više od 50% poboljšanja stanja, a 70% primatelja primijetilo je promjenu za više od 20 točaka u njihovim ODI rezultatima, pomičući ih iz kategorije teške ili umjerene invalidnosti u blagu ili bolju.

"Značajno poboljšanje obećavajuće je za pacijente koji žive s kroničnom boli u donjem dijelu leđa - stanjem koje može uvelike utjecati na kvalitetu života osobe", rekao je dr. Beall.

Dok se ciljane injekcije razvijaju već nekoliko godina, ova 36-mjesečna studija također pokazuje da alogena terapija nudi trajna poboljšanja mobilnosti i ublažavanje boli, a sve to od jednog minimalno invazivnog dnevnog postupka.

"Ovaj tretman može pomoći pacijentima da se vrate na normalnu razinu aktivnosti na dulje vrijeme", rekao je dr. Beall. “Potrebni su nam bolji tretmani za ovo stanje budući da konzervativna skrb ne daje dugoročne rezultate koje pacijenti zaslužuju. Liječenje injekcijskim alograftom moglo bi biti rješenje za mnoge ljude.”

Istraživanje će biti predstavljeno na godišnjem znanstvenom skupu Društva intervencijske radiologije u Phoenixu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->