Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.07.2011. 12:01

Je li na pomolu kraj gladi na svijetu?

Znanstvenici dešifrirali genom krumpira

Podaci o genetskom materijalu krumpira mogle bi pomoći poboljšanju uzgoja ove vrlo raširene namirnice i razvoju sorti koje će biti rodnije.

Znanstvenici dešifrirali genom krumpira

330 milijuna tona krumpira obradi se godišnje u svijetu

U određivanju zapisa DNK krumpira sudjelovalo je gotovo 100 znanstvenika s oko 30 međunarodnih ustanova i instituta. Uspjelo im je odrediti zapis dviju genetski različitih vrsta krumpira, a te podatke su potom usporedili međusobno.

Genom je skup informacija tj. neke vrste zemljovida svih gena nekog organizma. Znanstvenici u skupini pod vodstvom Robina Buella s američkog sveučilišta u Michiganu identificirali su gene koji su odlučujući za razvoj krupira, npr. za razvoj karakterističnog oblika gomolja.

Također su identificirali gene ki određuju otpornost na štetnike ili bolesni. Iain Gordon s instituta James Hutton u Škotskoj je uvjeren da će odsad biti moguće mnogo brže razviti bolje sorte krumpira, koje će biti hranjivije i otpornije na štetnike i bolesti.

Jedan od velikih izazova čovječanstva u sljedećim desetljećima bit će prehraniti sve brojnije svjetsko stanovništvo, a krumpir će biti jedna od najraširenijih kultura na svijetu. Krumpir dolazi iz Južne Amerike. Prema podacima Svjetske organizacije za prehranu (FAO) je 2009. u svijetu obrađeno 330 milijuna tona krumpira.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->