Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.06.2011. 16:36

PTSP 

Virtualni test za PTSP

Proživljavanje traumatskog događaja u virtualnoj stvarnosti za dijagnosticiranje PTSP-a.

Virtualni test za PTSP

Znanstvenici Draper laboratorija u SAD, razvijaju novi sustav za dijagnosticiranje posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), koji pomoću virtualne realnosti pacijentima pruža višestruko proživljavanje nekog traumatskog događaja.

Postavljanje dijagnoze PTSP-a do sada se radilo isključivo temeljem razgovora s psihijatrima, te pronalaskom određenih simptoma poput flashbackova, poteškoća sa spavanjem i koncentracijom, depresije, nasilnosti i samodestruktivnosti.

 znanstvenici žele stvoriti algoritme koji će sami postavljati dijagnozu temeljem analize podataka iz senzora 

Tijekom studije koja je obuhvatila sedmero osoba bolesnih od PTSP-a, sedam zdravih i 11 traumatiziranih ljudi (ali bez PTSP-a), znanstvenici su ispitanicima kontrolirali puls, srčane otkucaje, disanje, provodljivost kože i druge parametre, tijekom izlaganja traumatskim događajima pomoću 3D naočala u virtualnom 3D prostoru. Scene su se smjenjivale od blažeg intenziteta do sve snažnijeg, a znanstvenici su bilježili kako one djeluju na postavljene senzore. Prijašnja istraživanja već su dokazala kako osobe s PTSP-om snažnije doživljavaju takve vrste scena, posebice što se tiče otkucaja srca i krvnog tlaka.

ptsp

Psihijatrica Andrea Webb testira novi virtualni sustav za dijagnostiku PTSP-a.

Znanstvenici Drapera se nadaju kako će ovime doći do algoritama koji bi sami mogli detektirati PTSP iz podataka senzora. Mada je sve ovo još u ranoj fazi, znanstvenici tvrde kako preliminarna istraživanja pokazuju jako dobre rezultate i uvelike olakšavaju postavljanje dijagnoze PTSP-a.  

"Najveći problem je kako precizno razlučiti koji pacijenti imaju PTSP, a koji neke druge vrste anksioznih poremećaja", kažu znastvenici, te dodaju kako se mnogi pacijenti s PTSP-om međusobno razlikuju po reakcijama na različite vrste opasnih situacija, pa je i to problem koji moraju nadvladati u razvoju softvera za dijagnostiku.Vezani sadržaji
Ključne riječi PTSP Draper Laboratory VR test
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->