Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.11.2023. 10:55

ArianeGroup 

VIDEO: Uspješno paljenje motora nove europske rakete

Najnovijim testom paljenja motora raketa Ariane 6 je još jedan korak bliže lansiranju u svemir.

VIDEO: Uspješno paljenje motora nove europske rakete

Francuska svemirska i zrakoplovna tvrtka ArianeGroup, u europskoj svemirskoj luci u Kourouu u Francuskoj Gvajani, uspješno je izvela testno paljenje motora Vulcain 2.1 boostera koji se nalazi na novoj generaciji rakete Ariane 6.

Od kada je Ariane 5 raketa povučena iz uporabe u srpnju ove godine, Europa trenutno nema niti jednu vlastitu raketu koja bi mogla lansirati europske svemirske misije i satelite u svemir.

Kako bi to ispravili, ArianeGroup i njezini partneri razvijaju Ariane 6, čiji je prvi let nakon nekoliko godina odgađanja planiran za lansiranje početkom iduće godine.

To je u osnovi poboljšana verzija Ariane 5 s boljim performansama, no istovremeno jednostavnija i jeftinija za izradu i lansiranje. Ovisno o željenoj orbiti i konfiguraciji, podnijet će nosivosti između 4.500 kg i 21.650 kg.

Najnoviji test paljenja motora Vulcain 2.1 boostera koji su proveli ArianeGroup, Francuska svemirska agencija (CNES) i ESA posljednji je u nizu zemaljskih testova rakete. Dok su prethodni testovi bili usredotočeni na različite sustave i kako ih integrirati, kao i na vrlo kratka paljenja motora, najnoviji je u biti bio svemirsko lansiranje s, kako kažu, povučenom "ručnom kočnicom" kako Ariane 6 ne bi mogla napustiti Zemlju, kao što možete pogledati u ovom videu.

Test je uključivao sve čimbenike koji ulaze u stvarno lansiranje, uključujući odbrojavanje, punjenje prvog i drugog stupnja tekućim vodikom i tekućim kisikom, uklanjanje lansirnog portala, sinkronizaciju svih sustava i sve uobičajene procedure provjere prije leta.

Vrhunac testa bilo je pokretanje jednog Vulcain 2.1 motora koji pokreće jezgru prvog stupnja. Nakon paljenja, motor je gorio punih sedam minuta, generirajući maksimalnih 140.613kg potiska.

"Ariane 6 sada ima jezgru i gornji stupanj koji su prošli sva testiranja potrebna da budu spremni za inauguralni let", rekao je Martin Sion, izvršni direktor ArianeGroupa. "Uspješan dovršetak tako složenih etapnih testova pravi je industrijski podvig i želio bih čestitati timovima iz ArianeGroupa i svim našim partnerima, posebno ESA-i, CNES-u i DLR-u, na visokoj kvaliteti njihova rada."

Program Ariane 6 financira Europska svemirska agencija ESA. Nova raketa će se u početku koristiti za lansiranje navigacijskih GNSS satelita Galileo, meteorološkog satelita treće generacije MTG, svemirskog teleskopa PLATO, a ESA s njom želi sudjelovati i u misiji dovođenja uzoraka s Marsa (Mars Sample Return) lansiranjem Earth Return Orbiter letjelice u suradnji s NASA-om.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->