Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.03.2021. 15:07

UC San Diego 

VIDEO: Plivajući robot se može samoiscjeljivati

Nakon što se rastave na komade, roboti se mogu ponovno magnetski sastaviti bez pomoći ljudi.

VIDEO: Plivajući robot se može samoiscjeljivati

Znanstvenici sveučilišta UC San Diego, razvili su mikrobota koji se samostalni popravlja ili "iscjeljuje" nakon što se rastavi na komade.

Ideja istraživača je proizvoditi robote za izvođenje rizičnih zadaća poput raščišćavanja ruševina i spasilačkih misija, koji se vrlo lako mogu ozlijediti i oštetiti u akciji pa bi stoga trebali znati sami sebi pružiti neku vrstu prve pomoći kako bi mogli nastaviti s poslom.

Znanstvenici su izradili plivajućeg robota oblika ribe, dužine od samo 2 cm, koji se sastoji od tri sloja. Gorni sloj i sloj na vrhu sadrže provodne dijelove, a donji magnetske mikročestice, dok se između slojeva nalazi hidrofobni srednji sloj. Pored toga, robotu su dodali platinu na rep, koja reagira s vodikovim peroksidom kako bi stvorila mjehuriće kisika koji pogone robota.

 Mali plivač se potom mogao kretati unutar Petrijeve zdjelice u kojoj se nalazila rijetka otopina vodikovog peroksida. Kako bi mu testirali sposobnost samoiscjeljenja, znanstvenici su ga razrezali skalpelom na tri dijela. Nakon toga, rep robota je kružio naokolo sve dok nije našao izgubljene dijelove, koji su se potom automatski spojili u jedno "tijelo", kao što možete vidjeti u ovom videu.Vezani sadržaji
Ključne riječi UC San Diego robot iscjeljenje
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->