Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.09.2015. 13:29

UCI 

VIDEO: Paraplegičar prohodao bez egzoskeletona

Adam Fritz je hodao bez robotskog odijela korištenjem vlastitih moždanih valova.

VIDEO: Paraplegičar prohodao bez egzoskeletona

Do sada smo već imali prilike vidjeti kako su paraplegičarti "prohodali" uz pomoć raznih egzoskeletona, odnosno robotiziranih bioničkih odijela i oklopa, no znanstvenici Sveučilišta UCI Irvine iz Kalifornije, omogućili su 28-godišnjem Adamu Fritzu hodanje bez robotskih pomagala, na taj način da je mišićima svojih nogu upravljao vlastitim moždanim valovima pomoću novog mozak-mašina sučelja.

Znanstvenici su Bluetoothom povezali Adamov mozak s nogama korištenjem računala, čime su zaobišli oštećene regije njegove kralježične moždine. EEG je hvatao signale njegovog mozga, koji su potom usmjereni u BCI sučelje (brain-control interface) računala prema njegovim koljenima, inicirajući pokrete hodanja, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Mada je Adam tijekom hoda bio pričvršćen za konstrukciju iznad sebe, te je prešao samo nekoliko metara, znanstvenici smatraju da je ovo ogroman napredak, jer su paralizirani pacijenti prije ovoga mogli hodati samo u bioničkim odijelima.

Prije nego što je započeo s hodanjem, Adam je prošao intenzivnu rehabilitaciju tijekom koje su mu fizioterapijom ojačali mišiće koje nije koristio za hodanje od kako je postao invalid, a pored toga je trenirao upravljanje virtualnim avatarom korištenjem BCI sučelja.

Mada je ovo veliki uspjeh, znanstvenici kažu da im predstoji još puno rada prije nego što se pacijentima pruži potpuna mobilnost. Idući korak je reducirati EEG komponente dovoljno da se mogu implantirati direktno u mozak, što će pacijentima dati veću preciznost upravljanja i pružiti "osjećaj" pritiska pri koračanju. 

Izvor: UCI

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam