Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.05.2011. 12:29

General Fusion 

Amazon.com ulaže u nuklearnu fuziju

Hoće li koncept fuzijske nuklearne energije General Fusiona promijeniti svijet?

Amazon.com ulaže u nuklearnu fuziju

Dokaz efikasnosti njihove tehnologije pružio je ovaj "kućni" model dobivanja fuzijske energije

O fuzijskoj nuklearnoj energiji koja bi u budućnosti trebala smijeniti klasične nuklearne fisijske elektrane govori se već desetljećima, no dosadašnji rezultati istraživanja mnogih znanstvenih timova širom svijeta, nisu se previše približili komercijalnoj upotrebi.

Model kompanije General Fusion, čiji rad je objavljen još 2008. godine, dobio je mnogo pohvala iz znanstvenog svijeta, ali i sve više počeo privlačiti zainteresirane investitore. Najnovija vijest govori kako se i milijarder Jeff Bezos, osnivač i direktor Amazon.coma našao na njihovoj listi, uloživši 19.5 milijuna dolara u dalji razvoj te tehnologije.

Jeff Bezos

Jeffu Bazosu nije bio problem odvojiti 19,5 milijuna dolara General Fusionu, kad se zna da posjeduje 20% dionica, 18,1 milijardi vrijednog Amazon.coma

General Fusion svoju tehnologiju naziva  Magnetized Target Fusion, što pojednostavljeno rečeno znači,  kako se radi o tehnici koja koristi magnetsko polje i plazmu kako bi razbila litij na helij i tritij, koji se potom odvaja i miješa s deuterijem, a potom fuzionira u helij.

Fuzija tritija i deuterija (koji su oboje forme vodika) u helij, oslobađa energiju koja se može pretvoriti u električnu struju. U osnovi to znači kako startate s jeftinim i rasprostranjenim litijem, a na kraju procesa  dobijete veliku količinu energije koja kao nusprodukt ima samo bezopasni plin i ne stvara nuklearni otpad.

 startate s jeftinim i rasprostranjenim litijem, a dobivate zdravu električnu energiju 

Kako navode iz General Fusiona, nakon ove investicije Jeffa Bezosa, projekt će vrlo brzo doći u fazu kada će se doći do radnog modela i konkretne demonstracije njihove tehnologije.

Nema sumnje kako bi osim Nobelove nagrade, General Fusion mogao imati nevjerojatni profit ako tehnologiju patentira i počne prodavati licence širom svijeta, što je očito i Bezos nanjušio kao potencijalnu zlatnu koku koja bi mu bogatstvo mogla jednog dana udeseterostručiti.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam