Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • VIDEO: Kina lansirala astronaute na svoju svemirsku postaju
Članak
Objavljeno: 17.06.2021. 11:12

Shenzou-12 

VIDEO: Kina lansirala astronaute na svoju svemirsku postaju

Kina je obavila uspješno lansiranje svoja tri astronauta koji će 3 mjeseca stanovati na novoj svemirskoj postaji Tianhe.

VIDEO: Kina lansirala astronaute na svoju svemirsku postaju

Kineska svemirska postaja Tianhe, dobiva prva tri stanovnika koji pristižu Shenzou-12 letjelicom koju je u svemir dovela Long March-2F raketa, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ovo je prva kineska misija s ljudskom posadom u posljednjih 5 godina, a ako vam to nešto znači, imena novih astronauta su Nie Haisheng, Liu Boming i Tang Hongbo, koji će na svemirskoj postaji provesti 3 mjeseca u testiranju sustava i šetnjama svemirom.

U svemirskoj postaji Tianhe bit će im prilično skučeno, jer se ona trenutno sastoji od samo jednog stambenog modula koji je u travnju ove godine u svemir dovela Long March 5b raketa, koja je izazvala brojne kontroverze zbog nekontroliranog povratka (čitaj pada) na Zemlju.

Ova misija će biti prva od planiranih 11 u takozvanoj "konstrukcijskoj fazi", kada bi postojeći stambeni modul od 24 tone trebao dobiti još dva velika modula, dok bi izgradnja čitave postaje trebala biti dovršena 2022. godine.

Mada su Kini zabranjene posjete Međunarodnoj svemirskoj postaji ISS, njezini dužnosnici kažu da će na svojoj postaji prihvaćati međunarodne astronaute i znanstvenike, pa tako i američke.  

Kina u suradnji s Rusijom planira spustiti astronaute na Mjesec i uspostaviti tamo stalnu bazu, a to bi trebalo biti realizirano tijekom idućeg desetljeća.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->